<květen 2024>

2.8.2016 otevřeno: 559 x

Nová pravidla IHF 2016 - doplněno

2. 8. 2016 KR ČSH předkládá kompletní informace k zavedení nových pravidel IHF 2016!!!

Přesně měsíc poté, kdy světová federace IHF uvolnila anglický originál nových pravidel házené, může i česká házenkářská veřejnost pracovat s kompletním textem Pravidel IHF také v češtině. Tištěné vydání nových pravidel bude všem rozhodčím ČSH doručeno poštou během měsíce srpna společně s rozpisy soutěží. Elektronická verze je ke stažení zde.

V návaznosti na zavedení nových pravidel házené, která platí již od 1. července 2016, uspořádá na přelomu srpna a září KR ČSH dva bezplatné semináře pod názvem  Nová pravidla házené IHF. Semináře jsou primárně určeny pro trenéry, ale přihlásit se na ně mohou i hráči, rozhodčí nebo funkcionáři klubů. Výklad změn pravidel, ale především zkušenosti z implementace pravidel z mezinárodní scény včetně olympiády představí, a diskutovat s účastníky budou, lektor EHF Jiří Konečný a  mezinárodní rozhodčí Jiří Novotný. Na semináře je možné se hlásit nejpozději do 24. srpna 2016, a to e-mailem na adresu hruba@chf.cz. Další semináře jsou pořádány na úrovni KSH. Kompletní přehled termínů najdete zde. Účastník takového semináře (trenér) může započíst za účast na semináři o nových pravidlech 3 kredity.

Po uvedených seminářích bude také zveřejněna aktualizované prezentace IHF/EHF v českém překladu.

Jaké jsou první zkušenosti našich zástupců na mezinárodní scéně se dočtete zde.

V plném rozsahu budou v soutěžích ČSH uplatněny především následující změny pravidel, platné od 1.7.2016:
- možnost nasazení hráče v poli místo brankáře
- pasivní hra – 6 přihrávek po signalizaci
- tresty za zákroky v posledních 30 sekundách utkání včetně případných 7m hodů
- signalizace diskvalifikace se zvláštním hlášením modrou kartou

Pravidlo 4:11, druhý odstavec, a vysvětlivka 8 (Omezení vstupu na hrací plochu pro ošetřované hráče) podle nových pravidel házené IHF nebudou pro soutěže řízené rozpisem ČSH kromě nejvyšších soutěží dospělých Extraligy a WHIL v roce 2016 uplatněny, t.j. v zásadě v podzimní části ročníku 2016-17 nebudou hráči po zdravotním ošetření na hrací ploše muset opustit hřiště po stanovený počet útoků. Tato výjimka z implementace nových pravidel bude po podzimní části vyhodnocena v gesci SK ČSH a KR ČSH a následně bude potvrzena nebo změněna pro jarní soutěže v roce 2017.

Na svém posledním jednání KR diskutovala preferenci a rychlost zavedení 4:11 s plným zapojením časoměřiče/zapisovatele do všech soutěží, logicky současně s odpovědností za sledování chyb při střídání s následujícím závěrem – KR je většinovým názorem pro co nejrychlejší zavedení platnosti všech novinek v pravidlech IHF. Jakékoli další výjimky z pravidel jsou dle KR nepřínosné.

IHF připravila k novým pravidlům výukové klipy v anglickém jazyce, které je možno shlédnout zde.