22.7.2016 otevřeno: 2889 x

Červencové šampionáty ukázaly, že hra se s novými pravidly zrychlí

Podle zkušeného mezinárodního delegáta a lektora EHF Jiřího Konečného nová pravidla hru pozmění a také zrychlí. Shodují se na tom i rozhodčí Jiří Opava a Pavel Válek, kteří se minulý týden vrátili z juniorského MS házenkářek.

S novým soutěžním ročníkem přichází vedle drobných korekcí pět základních úprav pravidel, které budou mít vliv na podobu moderní házené. Prvními vrcholnými mezinárodními akcemi, na nichž byla pravidla aplikována, byly European Open ve švédském Göteborgu a MS juniorek v Moskvě. Na obou jsme měli zastoupení ve sboru rozhodčích, v případě European Open byl pak v řídící komisi turnaje Jiří Konečný, který vedl rovněž seminář rozhodčích pro získání licence EHF. „Ty změny prověří až nejbližší měsíce. Některá z pravidel se už nyní osvědčila, ale vliv některých z nich otestuje až uplatnění změn nejlepšími seniorskými týmy. Je otázkou jak některé taktické varianty uchopí špičkové celky na reprezentační i klubové úrovni,“ říká Jiří Konečný.

Rozhodčí Opava s Válkem si nová pravidla po MS juniorek v Moskvě pochvalovali. Foto: S. Pillaude, IHF

Slova Jiřího Konečného potvrzují také rozhodčí Jiří Opava s Pavlem Válkem. „Zejména pravidlo sedmého hráče v poli nabízí řadu variant a velké využití. Jaké? To už bude záviset na tom, jak se toho chytne ten který tým a trenér,“ zamýšlí se Pavel Válek. Oba rozhodčí přitom sledovali, že zavedení pravidla o nuceném odpočinku ošetřovaného hráče, pokud zákrok na něj nebyl trestán žlutou kartou nebo dvěma minutami, zrychlilo hru. Úpravu pravidel jako celek kvituje druhý z mezinárodní dvojice rozhodčích, Jiří Opava. „Nová pravidla mohu po dvoutýdenní zkušenosti na vrcholné akci hodnotit více než pozitivně, zejména pokud uvážím obavy, které jejich zavedení provázely a provázejí. Pokud jde o aplikaci nových pravidel rozhodčími a delegáty, tak jsou rozhodně ku prospěchu hry a její plynulosti.“ říká spokojený Jiří  Opava. Zrychlení hry, především díky pravidlu o ošetřování hráčů, potvrzuje i Jiří Konečný. „Na dorosteneckém Open bylo vidět, že se hráčky za každou cenu snaží dostat po bolestivém střetu na střídačku a vyhnout se zákazu startu v dalších útocích. Zatím se neukázalo, že by to mohlo být nebezpečné pro zdraví hráčů,“ vysvětluje Konečný. Stejně jako v Göteborgu se s novým pravidlem rychle sžily i juniorky se na MS v Moskvě. „Ošetřování s následným zákazem hry na tři útoky jsme měli v pěti zápach asi jenom dvě nebo tři. Holky jednoduše odcházely k ošetření na lavičku, když už se ošetřovalo na hřišti, tak většinou i s nosítky,“ přidává aktuální zkušenosti Pavel Válek.

Informace ke změnám pravidel IHF platných od 1. července 2016 naleznete ZDE

Výsledný efekt změny pravidel však podle Jiřího Konečného bude možné skutečně hodnotit až s delším časovým odstupem a po jejich aplikaci na nejvyšší seniorské úrovni. „Dle mého odhadu nová pravidla nejvíc prověří, a také všemožně využijí, mužské týmy v Lize mistrů. Příprava změn pravidel probíhala za úzké spolupráce s trenéry, některé změny vznikly vlastně na popud špičkových trenérů, ale i tak je možné, že přinesou méně jasné situace,“ varuje Konečný. Ten ale například věří, že zmatky nepřinese specifikace pravidel o pasivní hře, kde se nově objevil maximální počet šesti přihrávek. „Rozhodčí pochopitelně mají možnost i nyní odpískat pasivní hru, když tým pod touto hrozbou bude hrát pasivně, a tedy klidně dříve než po šesté přihrávce. Bylo zajímavé sledovat, jak nyní pod hrozbou pasivity různé týmy reagovaly. Ty méně vyspělé v podstatě ihned zakončovaly po individuální akci. U vyspělých házenkářských států jako je Dánsko nebo Francie však tým v okamžiku signalizované pasivity sehrál jednu z připravených kombinací na tři až čtyři přihrávky a efektivně zakončoval. Beze stresu,“ přibližuje Konečný. A opět se ve svých postřezích shoduje s Jiřím Opavou. „Pasivitu z důvodu sedmé nahrávky jsme neodpískali na mistrovství ani jednu. Z vyhodnocování této herní fáze, kterého jsme se taky účastnili, týmy většinou končily pasivitu mezi druhou až čtvrtou nahrávkou, bez problémů a nějakého násilí,“ říká ke zkušenostem z Moskvy Opava.

Příprava na implementaci nových pravidel před juniorským MS házenkářek v Moskvě. Foto: Jiří Opava / HNB

Podle Jiřího Konečného bude důležité, aby „do krve“ dostali nová pravidla hráči a trenéři, ale také, aby si nový způsob rozhodování některých situací plně zažili i rozhodčí. „Z mého pohledu bude ,nejnebezpečnější´ nové pravidlo o trestání mimořádných zákroků a hrubých faulů v posledních 30 sekundách utkání, kde se nově objevuje také sedmimetrový hod. Hráči ani trenéři asi nebudou překvapeni, když se červená karta a sedmička objeví po faulu v rychlém protiútoku nebo v situaci, kdy trhák soupeře viditelně hrozí. Ale změna směřuje jinam. Například hrubé sražení střelce po 9m hodu bude trestáno diskvalifikací stejně jako dosud a stejně jako jindy během utkání. Ale v posledních sekundách utkání bude navíc znamenat sedmičku, nikoli opakování devítky! Takový případ jsme měli ve Švédsku u dorostenek jeden, ale na letním ME dorostenců nebo juniorů už možná půjde o častější jev,“ říká s ohledem na fyzičtější pojetí házené v mužské kategorii Konečný.

Házená se tak od nového ročníku nejen zrychlí, ale nabídne zcela nové situace a taktické varianty, jak dokázali Egypťané, kteří se v přípravě na OH v Riu vytasili i na českém území s hrou na tři útočné pivoty. Chcete o změnách pravidel a jejich praktické aplikaci vědět více? Nenechte si ujít možnost navštívit zdarma semináře pořádané k této tématice Českým svazem házené.

Více info o seminářích "Nová pravidla házené IHF"
ZDE

Změny pravidel se dříve nebo později dotkne také povinností časoměřičského stolku. Proto by časoměřičům a zapisovatelům neměla uniknout pro ně určená školení, ve kterých bude řeč mj. i o nových pravidlech.

Termíny a místa školení pro časoměřiče a zapisovatele naleznete ZDE