13.7.2012 otevřeno: 2333 x

Respekt a poděkování

Úspěšné vstup do házenkářského léta s radostí kvituje také šéf reprezentační komise Českého svazu házené, Tomáš Bártek.

Konec června a počátek července přinesly české házené medailové úspěchy, a přestože nebyly dosaženy v nejprestižnějších seniorských kategoriích nebo na mediálně nejsledovanějších šampionátech, zaslouží si nejen opakovanou zmínku, ale především uznání.

Nejprve v brazilském Blumenau zcela suverénně dokráčely české vysokoškolačky k titulu akademických Mistryň světa. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného nepoznaly na turnaji hořkost porážky a suverénně opanovaly i finálový souboj proti Rumunsku. Jen o několik hodin později dosáhli stejného úspěchu i vysokoškoláci, kteří přes četná zranění zlaté medaile doslova „vydřeli“. V prvních červencových dnech se pak úspěšně prosadily také oslabené dorostenky na European Open ve švédském Göteborgu a získaly bronzové medaile. Důvod k radosti tak měl rovněž Tomáš Bártek, šéf reprezentační komise Českého svazu házené.

Jménem reprezentační komise i svazu jako takového bych rád poděkoval akademikům i dorostenkám za příkladnou reprezentaci. Tři cenné kovy v tak krátké době česká házená nepamatuje a bylo by chybou tyto úspěchy bagatelizovat. Především vítězství na brazilské půdě jsou skutečně historická a jsem hrdý, že jsme se k vrcholné házenkářské akademické akci postavili jako k reprezentaci české házené. Úspěch mladých hráček ve Švédku je pak plaménkem naděje pro nadcházející roky, a přestože se probíhající šampionáty nevyvíjejí tak dobře, chci věřit, že se všichni účastníci z řad hráček, hráčů a realizačních týmů poučí a po trochu bolestné konfrontaci se světovou špičkou budou mít do další práce tu nejlepší motivaci,“ poděkoval ještě jednou všem reprezentantům Tomáš Bártek.

Akademický šampionát opanoval český nebo československý tým vůbec poprvé - a hned se jednalo o radost dvojnásobnou!