<březen 2024>

11.6.2011 otevřeno: 4542 x

Házenkářským králem vyhlášen Filip Jícha, královnou Klára Černá

PŘIDÁNA FOTOGALERIE - Dnes večer byly v rámci galavečeru Českého svazu házené vyhlášeni nejlepší házenkáři a házenkářky České republiky pro rok 2010. Celkem byla vyhlášena devítka anket a jejich vítězů.

Fotogalerii z večera (Alex Wipf) najdete zde. Fotogalerii od pana Michala Valenty pak na facebooku ČSH zde.

Celý galavečer se konal v Top Hotelu Praha a jeho průvodcem byl stejně jako v loňském roce Petr Vichnar. V rámci večera pak vystoupili i známé osobnosti jako Zuzana Norisová a Zdeněk Izer. Všem oceněným tleskalo bezmalá třista hostů, mezi nimiž byli poprvé i zástupci z řad veřejnosti i vítězové první SMS soutěže (Luboš Pavlíček a Markéta Křižková). Kromě zábavy v podobě kulturního programu byl po skončení oficiální části připraven také bohatý raut, na kterém nechybělo ani vynikající víno od společnosti Vinium Velké Pavlovice nebo pivo ZUBR od partnera mužské soutěže.

A kteří házenkáři a házenkářky byli letos oceněni jako ti nejlepší? Zde vám nabízíme přehled vítězů i další pořadí v jednotlivých anketách.

HÁZENKÁŘ ROKU 2010

. FILIP JÍCHA

O výhře kanonýra bundesligového Kielu a české reprezentace nebylo nejmenších pochyb, tento prestižní titul získal už potřetí za sebou. K řadě individuálních ocenění a střeleckých rekordů přidal 13-tého ledna ve Švédsku ten nejcennější: v anketě expertů, novinářů a fanoušků získal titul nejlepšího házenkáře světa za rok 2010. Předčil v ní hvězdnou dvojici Francouzů Karabatič-Omeyer. Byl to zasloužený titul. Jícha svými góly dotáhl Kiel k triumfu v Lize mistrů i v Bundeslize, byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem lednového mistrovství Evropy v Rakousku i německé ligy, která je společně se španělskou považována za nejkvalitnější soutěž světa. V anketě o nejlepšího sportovce České republiky za rok 2010 obsadil 6-té místo.

2. Petr Štochl

3. Tomáš Sklenák

4. Daniel Kubeš

5. Martin Galia

6. Jan Filip

7. David Juříček

8. Karel Nocar

9. Jan Stehlík

10. Alois Mráz

HÁZENKÁŘKA ROKU 2010

. KLÁRA ČERNÁ

Rodačka z Pardubic Klára černá se znovu i v uplynulé sezóně blýskla výbornými výkony v česko-slovenské interlize a s 236-ti vstřelenými góly se zařadila na druhé místo tabulky nejlepších střelkyň. S týmem Slavie pak Klára dokráčela k obhajobě titulu v česko-slovenské Interlize a po dramatické finálové sérii s Veselím ke druhé příčce v české soutěži. 26-ti letá studentka historie je ofenzivní oporou i v reprezentaci.

2. Hana Martinková

3. Iva Zámorská

4. Petra Vítková

5. Iveta Luzumová

6. Helena Štěrbová

7. Barbora Raníková

8. Kateřina Keclíková

9. Kristýna Salčáková

10. Lucie Satrapová

NEJLEPŠÍ HRÁČ ZUBR EXTRALIGY 2010

. JIŘÍ MOTL

Po příchodu Milana Berky do Lovosic se vrátil ze spojky na křídlo a stal se bezkonkurenčním králem střelců ZUBR extraligy. Během uplynulého ročníku naší nejvyšší házenkářské soutěže nasázel svým soupeřům 237 branek, osmkrát dal v szóně více než 10 branek a 19. února dal sám více než polovinu branek týmu Lovosic v Kopřivnici, kterou zdrtil rekordními šestnácti zásahy. Jiří Motl patří také do kádru české reprezentace.

2. Roman Bečvář

3. Vojtěch Petrovský

4. Martin Stržínek

5. Tomáš Mrkva

6. Jakub Hrstka

7. Tomáš Bechný

NEJLEPŠÍ HRÁČKA W.H.I.L. 2010

. KLÁRA ČERNÁ

2. Hana Martinková

3. Helena Štěrbová

4. Petra Vítková

5. Iveta Luzumová

6. Hana Kutlvašrová

7. Lucie Satrapová

TALENT ROKU 2010

. JAKUB HRSTKA

Přes své mládí – Jakub je ročník 1990 – patří už několik sezón k tahounům extraligového týmu Zubří. V sezóně 2008/09 se dokonce stal nejlepším extraligovým střelcem. I letos byl střeleckým lídrem třetího týmu soutěže a se 145-ti góly se zařadil do první dvanáctky extraligových kanonýrů. Byl také velkou oporou juniorské reprezentace na ME v Bratislavě. Po letošní sezóně odchází ze Zubří a spolu se spoluhráčem Čípem přestupuje do slovenského Prešova.

2. Artur Adamík

3. Jakub Kastner

TALENT ROKU 2010

MICHAELA BOROVSKÁ

Dvaceti jednaletá spojka Sokolu Písek patří k nejnadanějším českým házenkářkám. Jejím házenkářským vzorem je Filip Jícha a tak není divu, že v letošní interlize nastřílela 193 branek a zařadila se na sedmé místo tabulky nejlepších kanonýrek. Prošla reprezentačními kategoriemi kadetek, dorostenek i juniorek a v současnosti už má místo i v širším kádru reprezentačního A-týmu. Studuje Zdravotně sociální fakultu na Jihočeské univerzitě.

2. Kateřina Richvalská

3. Monika Jedličková

CZECH HANDBALL MADE

Anketa Czech Handball Made již tradičně oceňuje osobnosti, činy a akce, které významnou měrou přispěly k propagaci české házené doma i v zahraničí. Leto byli oceněni:

OSOBNOST ROKU - FILIP JÍCHA

Rodák ze Starého Plzence vyrostl ve fenomenálního házenkáře, jehož jméno vyslovují s úctou všichni příznivci této hry. V roce 2010 získal prakticky všechny individuální ceny, kterých může hráč dosáhnout. Získal titul nejlepšího házenkáře planety za rok 2010, na Euru 2010 byl vyhlášen nejužitečnější hráčem, nejlepším střelcem a členem all-star týmu. Byl klíčovým hráčem Kielu - vítěze německé Bundesligy a také Ligy mistrů, v níž dosáhl největšího počtu branek. Cena za propagaci české házené doma i v zahraničí mu tedy patří plným právem.

ČIN ROKU - ALEX WIPF

Alex Wipf nikdy házenou nehrál, ale jejímu kouzlu doslova propadl. Civilním povoláním je zaměstnancem švýcarských drah jako přednosta stanice ve vesničce, kde bydlí. Ve svém volnu a za ušetřené peníze už několik let objíždí házenkářské zápasy a akce v České i Slovenské republice bez rozdílu pohlaví, soutěže, úrovně a místa. Fotografie zhotovuje a poskytuje fanouškům, týmům bez nároku na honorář. Prostě jen tak, ze své vlastní radosti a pro radost ostatních.

AKCE ROKU - PRAGUE HANDBALL CUP

Jeden z největších mládežnických turnajů na světě je pořádán pravidelně o velikonočních svátcích od roku 1992. V roce 2011 se tedy uskutečnil již už jeho 20. ročník. Za dobu existence se turnaje zúčastnilo 89885 hráček a hráčů a do Prahy za tu dobu přijelo 5981 družstev z 39-ti zemí Evropy, Asie, Ameriky a Afriky. Historie tohoto turnaje je dlouhá a bohatá a to dokazuje, že účastníci jsou na turnaji spokojeni a rádi se sem vracejí.

VŠEM OCENĚNÝM GRATULUJEME A PŘIPRAVUJEME PRO VÁS FOTOGALERII ZE SLAVNOSTNÍHO VEČERA!