27.3.2020 otevřeno: 2047 x

Metodika: Cvičení pro rozvoj mobility

„Soutěže se nehrají a máme spoustu času, než začne příprava na další sezónu. Máme tak možnost věnovat se mobilitě, prevenci zranění a všemu, na co není v sezóně tolik času. Mobilita nám v tomto období pomůže dát se zdravotně do pořádku, zlepšíme díky ní funkci, rozsah a kontrolu svalů a kloubů," uvádí k dalšímu metodickému videomanuálu jeho autor Jan Petružela.

Mobilita = schopnost se pohybovat (ability to move). Nepleťme si mobilitu se zbytečnou pasivní flexibilitou, kterou nejsme schopni ovládat.

Chcete vyzkoušet rozdíl mezi flexibilitou a mobilitou v praxi?

Postavte se a přitáhněte si jednu patu k hýždi („zadku“) – klasické a běžně používané cvičení na protažení stehna. 99 % lidí si přitáhne patu až k hýždi – teď zkuste to stejné, ale bez pomoci ruky… Kdo se dostal až k hýždi? Kdo dostal křeč?

Mobilitu můžeme chápat jako vědomé ovládání jednotlivých kloubů, svalů, které dohromady tvoří celek, který je schopen se bez omezení pohybovat. Zásadní rozdíl mezi mobilitou a flexibilitou je v neurologické kontrole pohybu. Pokud budeme schopni kontrolovat své tělo, můžeme snížit riziko zranění.

Všechna cvičení z videomanuálu níže provádějte s využitím vlastní síly – vedenými pohyby. Můžete pracovat s rozdílnou intenzitou.

Pokud budete tato cvičení provádět pravidelně (každý den, každý druhý den), udělejte od každého cviku jednu sérií po 8 opakováních. Čím méně budete týdně mobilitu cvičit, tím více si přidejte sérií.

Jan Petružela

Video se souborem cvičení zde