4.1.2020 otevřeno: 1858 x

Kontumace utkání HCB Karviná – HK FCC Město Lovosice

Soutěžní komise ČSH rozhodla o kontumaci utkání 11. kola STRABAG Rail Extraligy mezi Karvinou a Lovosicemi s níže uvedeným odůvodněním.

Soutěžní komise ČSH jakožto řídící orgán Strabag Rail Extraligy mužů, projednala na svých jednáních ve dnech 3. 12. 2019 a 14. 12. 2019 okolnosti týkající se utkání A062 mezi družstvy HCB Karviná - HK FCC Město Lovosice a dle článku 47 Soutěžního řádu ČSH rozhodla kontumovat utkání Strabag Rail Extraligy č. A062 ve prospěch družstva HK FCC Město Lovosice a stanovuje kontumační výsledek 10:0 ve prospěch družstva HK FCC Město Lovosice.

Soutěžní komise ČSH dále informuje, že proti tomuto rozhodnutí je možno podat odvolání ve smyslu článku 50 SŘH a to do patnácti dnů ode dne doručení tohoto Rozhodnutí. Odvolacím orgánem je dle rozhodnutí Konference ČSH ze dne 14. 12. 2019 Exekutiva ČSH.

Odůvodnění rozhodnutí o kontumaci utkání mezi družstvy HCB Karviná - HK FCC Město Lovosice:

1. Výše uvedené utkání mělo být sehráno v řádném termínu 11. kola Strabag Rail Extraligy 23. – 24. 11. 2019. V tomto termínu hrálo družstvo HCB Karviná utkání Challenge Cupu EHF.

2. Dle článku 25 Soutěžního řádu ČSH (dále jen SŘH) a článku 6 Rozpisu soutěže Strabag Rail Extraligy (dále jen Rozpis soutěže) musí být utkání v případě kolize s utkáním pohárů EHF předehráno.

3. Z mailové komunikace předložené řídícímu orgánu je zřejmé, že nejpozději 21. 10. 2019 byla zahájena písemná komunikace týkající se stanovení termínu tohoto utkání. Původně navržený termín (27.11.2019) kolidoval s termínem Českého poháru, což družstvo HK Lovosice oznámilo obratem soupeři (HCB Karviná) a dne 30. 10. 2019 urgovalo u HCB Karviná návrh nového termínu utkání. HCB Karviná navrhla další termín na 4.12.2019. Družstvo HK Lovosice upozornilo již 30. 10. 2019 soupeře, že nebude souhlasit s dohrávkou tohoto utkání a trvá na předehrání v souladu s článkem 6 Rozpisu soutěže, přičemž navrhlo náhradní termín na 20. 11. 2019. Tento termín však kolidoval s TV utkáním HCB Karviná. Družstvo HK Lovosice navrhlo tedy další termín a to 12. 11. 2019. Tento termín odmítlo družstvo HCB Karviná z důvodu obsazenosti haly.

4. Následně se do řešení celé situace vložil ředitel soutěže, který se snažil telefonicky s oběma soupeři najít vhodný termín utkání. K dohodě se však nepodařilo dospět, proto ředitel soutěže dne 11. 11. 2019 nařídil utkání sehrát dne 13. 11. 2019 v 18:00 hod. S tímto termínem vyjádřilo družstvo HCB Karviná nesouhlas s odůvodněním, že v tomto termínu odjíždí na utkání 3. kola Challenge Cupu. Z veřejně dostupných zdrojů je zřejmé, že toto zdůvodnění se nezakládá na pravdě. Na základě tohoto stanoviska HCB Karviná odvolal ředitel soutěže toto utkání dopisem ze dne 12. 11. 2019.

5. SK ČSH projednala dne 3. 12. 2019 okolnosti tohoto utkání a rozhodla pozvat zástupce obou oddílů na jednání dne 14. 12. 2019. Na tomto jednání k dohodě opět nedošlo, a proto rozhodla SK ČSH o stanovení termínu 18. 12. 2019, 16:00 hod, jako posledního možného termínu dohody obou soupeřů na novém termínu utkání. V tomto termínu k dohodě oddílů nedošlo, o čemž byla informována SK ČSH prostřednictvím dopisu družstva HCB Karviná. Tento dopis obsahuje opět zjevné nepřesnosti, například upozorňuje na absenci odvolacího orgánu. Postup případného odvolání včetně procesních náležitostí takového odvolání byl prezidentovi HCB Karviná vysvětlen již na schůzce dne 14. 12. 2019. Výhružky soudním projednáváním a předjímaným předběžným opatřením ze strany HCB Karviná považuje řídící orgán za nemístnou snahu ovlivnit rozhodování řídícího orgánu.

6. SK ČSH ve svém rozhodování vycházela především ze zjištěných skutečností, informací obou soupeřů a platného znění legislativních předpisů ČSH, hlavně článků 25 a 47 SŘH a článku 6 Rozpisu soutěže. Z článku 25 SŘH zcela jednoznačně vyplývá, že dohrávka soutěžního utkání je možná pouze se souhlasem obou soupeřů a řídícího orgánu. K dohodě obou soupeřů však nedošlo.

7. SK ČSH využila všech možností, které jí dávají legislativní předpisy ČSH, a aktivně se snažila celou situaci vyřešit i zapojením se do celé záležitosti.

8. SK ČSH považuje za prokázané, že objasnila řádně všechny okolnosti týkající se výše uvedeného utkání, a proto rozhodla tak, jak shora uvedeno.

9. Rozhodnutí SK ČSH bylo přijato formou per-rollam dne 23. 12. 2019 s výsledkem hlasování: 6 pro, 0 proti, 0 zdržel se.