20.1.2010 otevřeno: 2080 x

Trénovat talentované hráče se vyplatí

V České republice existuje sedm házenkářských sportovních center mládeže. Tato centra ve svých řadách soustřeďují vybrané hráče nejen ze svého klubu, ale také hráče z klubů jiných. A těm se výchova takto nadaných hráčů a hráček určitě vyplatí.

Zájmem Českého svazu házené je soustředit talentované hráče a hráčky v kategorii dorostu do jednoho ze sedmi sportovních center mládeže. Tato centra pak ČSH finančně podporuje ze státní dotace a to tak, že každému klubu poskytne mimo dotace na mzdu profesionálního trenéra i dotaci na péči o 15 vybraných talentovaných hráčů resp. hráček v kategorii dorostu. A čím kvalitnější je vybraná patnáctka, tím větší podíl získá klub z celkové dotace.

V této fázi již začíná „soutěž“ i mezi sportovními centry. Je totiž zcela zřejmé, že kvalita vlastních odchovanců sportovnímu centru jistě nebude stačit a tak je třeba angažovat kvalitní, resp. kvalitnější hráče i z jiných klubů. A soustředit talenty ke společné přípravě je právě základním smyslem sportovních center.

Zde však bývá většinou kámen úrazu, protože jednání s hráčem, s rodiči i s jeho mateřským klubem nebývají jednoduchá. Trenéři sportovních center během nich musí hráče, rodiče i mateřský klub přesvědčit k tomu, že příprava ve sportovním centru hráči prospěje v jeho další sportovní kariéře. Vyžaduje to však pochopení ze všech stran. A jednoduché to není zejména pro mateřský klub, pro kterého to většinou znamená ztrátu nejlepšího hráče či hráčky a oslabení jeho družstva.

A proto chce Český svaz házené alespoň nějakým způsobem vyjádřit mateřským klubům uznání za to, že vychovali talentovaného hráče či hráčku. Ty kluby, které předají hráče do sportovního centra (a tento hráč se pak ve vybrané patnáctce talentované mládeže udrží do 15.11.) označuje jako základní sportovní střediska a poskytuje jim jednorázovou dotaci za každého předaného hráče či hráčku . Mateřský klub tím však neztrácí možnost „vyjednávat“ s klubem SCM o výši přestupní částky či částky za hostování (limitovaný přestup).

Taková dotace je přísně účelová. Hlavní část je vyčleněna na odměny trenérům, kteří se podíleli na přípravě předaného hráče či hráčky v mateřském klubu. Někdy je to jeden trenér, někdy je jich více (v takovém případě určí jejich podíl na celkové odměně mateřský klub). V roce 2009 obdrželi trenéři za jednoho předaného hráče či hráčku odměnu většinou až 10.000 Kč. Další část ve výši přes 5.000 Kč za jednoho předaného hráče mohl mateřský klub využít k nákupu sportovního materiálu u partnera Českého svazu házené. Na dotaci za předaného hráče či hráčku nemají nárok kluby se statutem sportovního centra mládeže a se statutem školních sportovních středisek (což jsou kluby, které dostávají dotaci na sportovní třídy).

Český svaz házené si váží trenérů a klubů, které vychovávají talentované hráčky a hráče, i když je si vědom, že i tyto odměny nevyváží obětavou dlouholetou a dobrovolnou práci trenérů mládeže. Vždyť talenty se nerodí každý den.

A jaké mateřské kluby letos obdrželi dotaci na předané hráče či hráčky? SHK Kunovice, Jiskra Otrokovice, Jiskra Havlíčkův Brod, TJ Háje, Sokol Poruba, Sokol Velké Meziříčí, Sokol Vršovice, Sokol Kobylisy, Slavoj Varnsdorf, Sokol Nové Veselí, SHC Maloměřice, Sokol Juliánov (za 2 hráče), Stavomontáže Olomouc a Lokomotiva Louny.