24.4.2019 otevřeno: 2295 x

České týmy zářily na "Pragáči"

635 týmů, 29 národů. Tisíce mladých házenkářů se sjely na Velikonoce do Prahy. Házenkářský svátek, Prague Handball Cup. Pragáč. Letos se nesl pod heslem „Get Wild!“. Kdo se nejvíc „rozdivočil“ a kdo vyhrál?

Rozhodčí z jednadvaceti zemí, házenkáři z 635 týmů z devětadvaceti zemí na čtyřiačtyřiceti hřištích v sedmatřiceti halách. To je v číslech letošní ročník největšího házenkářského českého svátku a jeden z největších házenkářských turnajů světa.

Jak si vedly české týmy? Do turnaje jich zasáhlo 236! A řada z nich si v konkurenci zahraničních týmů vedla nejlépe, jak mohla. V kategorii MA se z vítězství v celém turnaji radoval tým Dukly Praha. Tento souboj celý turnaj zakončil a byl skutečnou třešničkou na dortu. Tento zápas měl parametry opravdové kvalitní házené a byla znát již výrazná hráčská vyspělost finalistů této kategorie.

V kategorii MB se do B finále probojoval výběr Lokomotivy Vršovice, ale podlehl protivníkovi z KØGE HÅNDBOLD. Naopak B finále kategorie MC ovládli mladí házenkáři z TJ Sokol Ostrava, kteří zdolali rovněž dánského soupeře Viby IF Haandbold I. V kategorii MD si to v A finále o třetí místo rozdali házenkáři Zubří a Loun, výhru brali hráči z Čech. Ryze české pak bylo B finále kategorie ME mezi Lovosicemi a Polankou, v němž výhru brali hráči Lovosic.

Vedlo se i dívčím výběrům. Konkrétně v kategorii WB se do čtveřice nejlepších týmů v A skupině probojovaly týmy Baníku Most a Slavie Praha a právě hráčky v sešívaných dresech nakonec slavily celkové vítězství v této kategorii.

Kategorie WC měla ve finále A rovněž české zastoupení. V jednom z nejatraktivnějších soubojů celého turnaje se silným soupeřkám z KØGE HÅNDBOLD postavily házenkářky Sokola Písek. Jejich dramatické a nesmírně vyrovnané střetnutí bylo skutečnou lahůdkou, která drásala nervy diváků. „Nejemotivnější finálový zápas byl v kategorii starších žaček, kdy se o stříbru Písku rozhodovalo po odehrání vyrovnaných 2x 15 minut rozhodoval až rozstřel,“ popisovali pořadatelé.

Právě rozstřel – shoot-out - byl jednou z novinek turnaje. Je to originální způsob, jak rozhodnout o vítězi v případě, že vyřazovací utkání skončí nerozhodným výsledkem. Jsou to vlastně samostatné „nájezdy“ (útočníka na brankáře).

I v B finále této kategorie se představil český tým, v poli poražených ale zůstaly Hanačky z DHK Zora Olomouc.

Kategorie WD ve skupině A měla opět české finále. Slávistky se poměřily s HC Háje I a výhru opět slavily Pražanky. V B finále podlehl tým Velké Bystřice soupeři ze švédského IK Sävehof II. Nejmladší kategorii WE vyhrály hráčky HC Háje, ve finálovém souboji porazily stříbrný Písek.

Druhou nejpočetněji zastoupenou zemí na Prague Handball Cup bylo Dánsko, které reprezentovalo 89 týmů, následovalo Německo s 81 týmy.

Všechny výsledky najdete zde.

Turnaj se nesl v přátelské atmosféře a ozdobila jej i gesta fair play, mezi nimiž vyniká gesto slovinského týmu LL Grosist Slovan MD. Tým Vršovic, proti kterému Slovinci nastoupili, se potýkal s marodkou, kvůli které do zápasu nastoupilo jen pět hráčů s brankářem. Trenér slovinského týmu nechal svůj tým hrát rovněž pouze s pěti hráči. "Věřím, že si tento čin zaslouží uznání. Slovinský tým totiž prohrál, kdyby hrál v šesti hráčích, zápas by vyhráli," děkovala prostřednictvím sociálních sítí soupeři za tým Vršovic Karolína Kutišová.

Finálové souboje sledovali diváci v hale na Podvinném mlýně. Novinkou turnaje byla i skutečnost, že zápasy z A FINÁLE byly snímány na 4 kamery a komentovala je Lucie Kantůrková v češtině a komentátor ČT Sport Jirka Kalemba v angličtině.

Zajímavosti z turnaje najdete i na facebookové stránce Prague Handball Cup zde.

Účastníci turnaje si ale tradičně vedle nabitého házenkářského programu užili i atraktivní doprovodný program. „Na turnaji nechyběla turnajová trička, po kterých se jen zaprášilo. Všichni obdivovali specifické poháry z dílny manželů Skokanových, které byly ve tvaru indiánských totemů. Tématem turnaje bylo pro letošní rok motto „GET WILD“, což mělo probouzet v dětech pocit uvolněnosti,“ popisovali zástupci mediálního týmu. Turnajem malé házenkáře prováděly i dva mediální štáby. „Ty vedli moderátoři Eliška a Jaro, jezdili denně po halách v maskách zvířat a „nutili“ účastníky turnaje do plnění veselých úkolů typu pomazat se celý házenkářským lepidlem, zeleným slizem, nabarvit si vlasy na různé barvy, pomalovat obličeje své a svých trenérů…“ líčili veselé zážitky zástupci organizačního týmu.

Připraveny byly i dva večery plné her zábavy a diskoték v turnajovém centru, nechyběl ani VIP raut pro trenéry a rozhodčí.

Fotogalerii z turnaje najdete zde.

Videa z turnaje najdete na youtube kanálu zde.

Finálové souboje na TVcom shlédněte zde.