15.3.2019 otevřeno: 974 x

ČSH otevře nultý ročník turnajové soutěže plážové házené pro mládež

Školení rozhodčích plážové házené, které proběhlo letos v únoru v rámci zimního turnaje Prague Beach Handball, odstartovalo přípravu nultého „zkušebního“ ročníku mládežnické turnajové soutěže v plážové házené.

„Jedním z hlavních cílů KAH (Komise pro alternativní druhy házené) pro následující období je rozjezd pravidelných soutěží v plážové házené u nás, a to zejména v mládežnických kategoriích. Tento projekt nemá za cíl nahrazovat nebo konkurovat soutěžím v indoor házené, ale naopak zpestřit přípravu a vyplnit herní pauzu mládežnických soutěží. Také proto bylo potřeba začít tím, abychom si vyškolili rozhodčí, kteří nám budou pomáhat spolu s organizátory turnajů v rozvoji plážové házené v Česku.“ osvětluje přípravu mládežnických soutěžních turnajů v plážové házené předseda Komise pro alternativní druhy házené ČSH Jiří Opava.

Jak vypadají přípravy nultého ročníku, a co vše Komise pro Alternativní druhy házené připravuje, objasní v rozhovoru níže jeden ze členů komise Martin Hrib.

Martine, velká většina házenkářů vás zná spíše jako organizátora plážové házené v Bělé, teď jste se stal členem Komise pro alternativní házenou. Jak k tomu došlo?

Oslovil mě Jirka Opava s tím, že na ČSH vzniká nová komise, která bude mít za úkol podporu a rozvoj plážové házené a dalších alternativních druhů házené v rámci Česka. S myšlenkou rozvoje plážové házené jsem si pohrával již dlouho, je to příležitost tento sport v ČR více „zprofesionalizovat“, doteď ji bohužel všichni bereme jako super příležitost na to, abychom si udělali žízeň a zrelaxovali se po sezoně, ale jen málo z nás si uvědomuje, že právě plážová házená je pro nás další příležitost, jak se dostat mezi házenkářskou elitu.

Co bychom tedy měli udělat, aby byla šance zviditelnit se na evropské, ale i světové scéně?

Snadno se to říká, hůře realizuje, ale musíme rychle začít pracovat s mládeží. Vytvořit klubům podmínky k tomu, aby začaly turnaje plážové házené pro děti pořádat a zároveň poukazovat na to, že turnaje se musí začít brát vážně i mezi dospělými a nepokračovat pouze v naší plážovkářské tradici „relaxu a žízně.“

Jak by měl tedy nultý ročník plážovkářské soutěže pro mládež vypadat?

Rádi bychom, aby se v rámci „nultého zkušebního ročníku“ odehrály alespoň 4 turnaje mládeže napříč republikou, ideální by bylo mít 2 turnaje v Čechách a 2 na Moravě, ale samozřejmě to není podmínkou. Z těchto turnajů by se dal následně vyčíst zájem klubů o pořadatelství, ale především zájem mladých hráčů a hráček o samotnou plážovou házenou, což bude odrazovým můstkem pro 1. ročník turnajové soutěže.

Pokud se tedy některý z klubů rozhodne pro pořadatelství, jak má postupovat a v čem mu ČSH pomůže?

V tuto chvíli jsme všichni limitováni tím, že ještě nemohl být schválený rozpočet ČSH. Nemůžeme tedy konkrétně slibovat, co pak nebude v našich silách dodržet. Stavět na vzdušných zámcích opravdu nechceme, ale při pohledu do okolních zemí zároveň víme, že pokud nám uteče další sezona, ujede nám vlak i v plážové házené, která teď zažívá celosvětový boom. Nicméně jsme v tuto chvíli schopni zajistit bezplatné zapůjčení vybavení pro dvě beachhandballová hřiště a pomoci k zajištění turnaje vyškolenými rozhodčími.  Vím, že to není moc, na druhou stranu ti, co mají plážovou házenou rádi a vidí v ní potenciál, tak jako my, nebudou pořádat turnaje s podmínkou toho, že je svaz ve všem zajistí.

To je určitě pravda, co má tedy potencionální pořadatelský klub udělat, aby se zapojil do „zkušebního nultého ročníku“ turnajové soutěže?

Stačí, když napíše o svém záměru na emailovou adresu Komise pro alternativní házenou (kah@chf.cz), nebo kontaktuje přímo někoho z naší komise (Jiří Opava, Martin Hrib, Eva Vostárková, Lada Trojková). My pak s každým zájemcem individuálně probereme veškeré možnosti pomoci a detailně vysvětlíme, jakým směrem se společně vydat vstříc rozvoji plážové házené v ČR.

Bude účast v těchto turnajích něčím limitována?

Neříkal bych tomu limit, ale vzhledem k tomu, že chceme odstartovat celorepublikovou turnajovou soutěž, která se bude pořádat pod hlavičkou Českého svazu házené, musí být všichni účastníci členy ČSH.

Ve kterém ročním období by se měly turnaje v plážové házené konat?

Plážová házená je pro nás v Česku především sportem letním, ale jak se ukázalo, úspěšným byl nejen, co do obsazenosti i 1. ročník zimního turnaje Prague Beach Handball. Takže naším záměrem je hlavní sezóna květen/červen–srpen tak, aby turnaje plážové házené nekolidovaly s indoorovou soutěží, což by mělo v roce 2019 být konkrétně od 24.5. do 1. 9. 2019. Bude-li zájem v budoucnu, určitě se nebudeme bránit ani vyplnění zimní herní pauzy ligových soutěží.

Jaký by měl být hrací model turnajové soutěže plážové házené?

Už samotný název napovídá, že by se měla hrát turnajovým způsobem, v nultém ročníku zatím bez závěrečného Mistrovství ČR. Od ostrého startu 1. ročníku, kterému musí předcházet také nezbytné úpravy legislativy ČSH, vydání rozpisu soutěže apod., máme představu takovou, že by se pro naše podmínky modifikoval již zavedený systém bodování turnajů, který používá EHF pro EBT turnaje, tj. získávání bodů za umístění na turnajích a sledovaní konečného rankingu. Zjednodušenou podobu např. již dnes používá v soutěži Slovenský svaz házené, který má s turnajovou soutěží plážové házené již několikaleté zkušenosti.
Tohle vše je však potřeba vyzkoušet v praxi, proto bychom tímto chtěli oslovit kluby, které by měly zájem o pořádání turnaje v plážové házené, aby neváhaly a kdykoliv se v případě jakýchkoliv otázek obrátili na Komisí pro alternativní druhy házené. Společně určitě dokážeme rozpohybovat další odvětví našeho milovaného sportu, které má navíc před sebou perspektivu olympijského sportu – byla by škoda u toho chybět.