<červenec 2024>

21.2.2019 otevřeno: 2042 x

Upozornění na nevhodné zacházení se státními symboly

Nápisy, jména měst a hráčů stejně jako fanouškovská hesla. To vše se objevuje na vlajkách vyvěšených v halách při reprezentačních zápasech. Nic z toho ale na vlajky nepatří a popisování vlajky jako státního symbolu je dokonce v rozporu se zákonem. Na žádost Ministerstva vnitra a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se proto ČSH připojuje k výzvě a prosí fanoušky české házené, aby při podpoře nejen českých národních házenkářských týmů využívali vlajky v souladu s výše uvedenými právními předpisy a národní symboly nepopisovali.

Užívání státní vlajky upravuje zákon č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky. A podle tohoto zákona je popisování vlajky porušením tohoto právního předpisu. „Dlouhodobě se potýkáme s problémem nedodržování tohoto zákona. Konkrétně jde o to, že sportovní fanoušci popisují státní vlajky ČR nebo jejich napodobeniny různými nápisy, především nápisy obcí, z nichž pochází nebo jmény sportovců, kterým fandí. Ustanovení § 9 písm. j) zákona o užívání státních symbolů zakazuje opatřovat státní vlajku ČR jakýmkoli textem, vyobrazením, obrazem, znakem nebo odznakem,“ uvádí zástupci Ministerstva vnitra ve výzvě adresované fanouškům prostřednictvím sportovních svazů.

Někteří fanoušci při fandění rovněž používají tzv. napodobeninu státní vlajky, tedy vlajku s jiným poměrem stran nebo velikostí klínu. „Popisování napodobenin státních vlajek ČR sice není výslovně v rozporu se zákonem, jde však o jednání velmi nevhodné, které nepřispívá k důstojnosti užívání české státní symboliky. V této souvislosti poukazuji též na to, že sportovní utkání sledují často i děti a mládež, kterým se tak dostává do podvědomí, že popisovat státní vlajku ČR je normální. V hodinách občanské výchovy se přitom učí pravý opak. Takový stav jistě není žádoucí,“ vysvětluje dále Ministerstvo vnitra.

Ministerský rada oddělení koncepce ve sportu Anna Králová pak doufá, že tato žádost nebude fanoušky vnímána jako příliš negativní. „Rozumíme, že sportovní fanoušci jsou svými aktivitami pro oblast sportu nepostradatelní, vyjádřením sportovního nadšení a fanděním podporují rozvoj a udržitelnost celého sportovního hnutí. Věříme, že vhodná doporučení užívat státní vlajku dle zákona č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů, a znázornit název svého města či oblíbeného sportovce na cedulích či transparentech, nebude důvodem k úbytku sportovního nadšení a přispěje ke správné propagaci České republiky,“ doplnila Králová.