9.8.2018 otevřeno: 1450 x

Zemřela paní Marie Schifferová, členka bronzového týmu z Mistrovství světa 1962

Ve věku 77 let zemřela náhle v úterý 7. srpna paní Marie Schifferová, držitelka bronzové medaile z historicky druhého mistrovství světa házenkářek z roku 1962. Čest její památce!

Marie Schifferová byla členkou úspěšného týmu házenkářek, který ve dnech 7. - 15. července 1962 v Rumunsku bojoval o mediale historicky druhého ženského mistrovství světa v házené. Ve finále tehdy bojovaly týmy Rumunska a Dánska, zvítězily domácí reprezentantky. Český tým se utkal o bronz s družstvem Jugoslávie, nad kterým zvítězil poměrem 6:5.

Házenkářka Marie Schifferová zemřela v úterý 7. srpna 2018.

Čest její památce!

V době, kdy československé reprezentantky v házené odjížděly na první mistrovství s věta v roce 1957 do Jugoslávie, bylo Marii Schifferové, rozené Matějů, šestnáct let. Tehdy jako talentovaná hráčka, začínající s národní házenou v HC Zlíchov, která poté přešla už jako házenkářka do Boheminas Praha, byla středem pozornosti trenérů. Ačkoliv se se staršími házenkářkami na první šampionát připravovala, tak nakonec neodjela. Až o několik let později se dozvěděla důvod: „V šestnácti jsem byla ještě moc mladá holka,“ vzpomínala později Marie Schifferová pro knihu Padesát let házené v České republice.

Ale další dva světové šampionáty ji už neunikly. Z toho druhého si přivezla bronzovou medaili a při třetím ji tekly slzy. „Hrálo se v Německu a naše družstvo mělo šanci na bronz. Nebýt rozhodčího. Ten nás několikrát srazil do kolen, nebylo možně vyhrát. Nerozhodlo se v normální hrací době, ale až ve druhém prodloužení. Za podivně situace: Anka Košíková faulovala soupeřku kousek za polovinou hřiště, ale pro sudího to byla šance k tomu, aby ukázal na značku 7m hodu. A to byl právě onen rozhodující moment celého zápasu a domů se vracela naše výprava smutná. Ale určité jsem zažila více radostných chvil, hlavně v Bohemians Praha, kde se sešla výborná parta mladých házenkářek z dorostu a družstvo hrálo několik let o mistrovský titul. Já jsem začínala nejdříve na pravém křídle, ale pak jsem střídala postavení na pravé či střední spojce. Když už vzpomínám na minulost, tak musím prozradit, že jsem prostřednictvím házené poznala i svého životního partnera. Na turné v Rumunsku se setkaly házenkářky Bohemians Praha s házenkáři Trnavy. Ženské družstvo hrálo předzápas mužům a tam jsem poznala pozdějšího životního partnera Mira Schiffera. Netrvalo dlouho a přijel do Prahy, vzali jsme se, on hrál ligu za Slavii Praha a bylo to krásné – házenkářské – manželství…“

Z knihy Padesát let házené v České republice, kapitola Marie Schifferová – Mladá holka zůstala doma.