13.6.2018 otevřeno: 671 x

12. ročník mezinárodního turnaje dětských domovů v házené vyhrály týmy z Uherského Hradiště a Frýdku-Místku

V sobotu 2. června 2018 se v hale ZŠ Zašová utkaly týmy malých házenkářů z dětských domovů na již 12. ročníku mezinárodního turnaje dětských domovů v házené.

Turnaje se v letošním roce účastnilo celkem 7 dětských domovů z Polska, Slovenska a Česka. „Polsko reprezentoval domov z Cieszyna, Slovensko domov z nedaleké Bytče a Česko domovy Frýdek - Místek, Vizovice, Lipník nad Bečvou, Valašské Meziříčí, Uherské Hradiště a Zašová. Hosty byli mladí hokejisté, Černí Vlci z Rožnova pod Radhoštěm a mladší žáci házenkářského oddílu TJ Handball Valašské Meziříčí,“ jmenoval účastníky zástupce ředitele Dětského domova Zašová Aleš Zwettler. Turnaj se odehrál ve dvou kategoriích a zahájil ho ředitel zašovského domova Jaromír Štěpán. V mladší skupině nakonec po boji zvítězily děti z dětského domova Uherské Hradiště, které, vedené trenérkou házené Irenou Zlatníkovou, porazily mladší žáky Tělovýchovné jednoty Valašské Meziříčí 5:4 po nervy drásajícím průběhu utkání. „Valašské Meziříčí trénovala také bývalá hráčka Markéta Skýpalová. Rozhodující byl v tomto utkání věk a výška dětí z Hradiště. Na třetím místě skončili v turnaji nečekaně HC Černí Vlci, kteří se turnaje zúčastnili po druhé. Zklamáním bylo poslední, 6. místo domácího domova ze Zašové, kde hrálo několik bývalých házenkářů,“ přiblížil dále Zwettler.

Ve starší skupině zvítězil Dětský domov Frýdek Místek, který nepoznal porážku a odvezl si domů putovní pohár. Na druhém místě skončil domácí tým ze Zašové a třetí loňský vítěz z Valašského Meziříčí. Družstvo z Cieszyna mělo zdravotní problémy, proto jenom povzbuzovalo své bojující kamarády a nezasáhlo do bojů o vítězství v turnaji. „Bojovalo se srdnatě a nikdo nikoho nešetřil, byla k vidění zajímavá a rychlá házená. Hrálo se, ale i korektně a bez zákeřných faulů, na což dohlíželi rozhodčí ČSH – Škrobák Zdeněk, Galus Tomáš a Chudiak Stanislav, kteří odpískali 27 zápasů,“ zakončil hodnocení Zwellter.

Celkové pořadí v mladší kategorii:
1. Dětský domov Uherské Hradiště 5 0 0 31:15 10 bodů
2. TJ Valašské Meziříčí 4 1 0 26:14 8 bodů
3. HC Černí Vlci Rožnov pod Radhoštěm 2 1 2 18:21 5 bodů
4. Dětský domov Vizovice 2 0 3 17:23 4 body
5. Dětský domov Lipník nad Bečvou 1 1 3 16:24 3 body
6. Dětský domov Zašová 0 0 5 9:22 0bodů

Celkové pořadí ve starší kategorii:
1. Dětský domov Frýdek Místek 4 0 0 23:11 8 bodů
2. Dětský domov Zašová 2 0 2 16:21 4 body
3. Dětský domov Valašské meziříčí 0 0 4 19:26 0 bodů
4. Dom Dziecka Cieszyn 0 0 0 0 0 bodů

Byla udělena i individuální ocenění, kterých výsledky určovali trenéři a vedoucí družstev nebo rozhodoval počet vstřelených branek. Nejlepšími brankáři se stali v mladší kategorii Tomáš Janošek z Uherského Hradiště a ve starší kategorii Viktor Kováč z Frýdku Místku. Nejlepšími střelci se v mladší kategorii s 18 vstřelenými brankami stal Matěj Skýpala z TJ Valašské Meziříčí a ve starší kategorii Jan Donč z Frýdku Místku, který vstřelil soupeřům 15 branek. Nejlepšími hráči se v mladší kategorii stal Jan Žižka, který hrál za dětský domov i za mladší žáky Valašského Meziříčí a ve starší kategorii jeho spoluhráč z domova Filip Pomkla. Zvláštní ocenění – dres Miroslava Jurky, reprezentanta ČR a hráče francouzského Saint Raphaelu získal nejlepší střelec v mladší kategorii Matěj Skýpala z TJ Valašské Meziříčí. Miss turnaje se v mladší kategorii stala Terezka Škrobáková, která hrála za mladé házenkáře Valašského Meziříčí, a ve starší kategorii Kristýna Zetková ze Zašové.

Poděkování patří vedení ZŠ Zašová za poskytnutí víceúčelové sportovní haly, sponzorům za poskytnutí věcných cen a finančních prostředků na pokrytí nákladů turnaje, vedení a zaměstnancům Dětského domova Zašová za pomoc se zabezpečením hladkého průběhu turnaje, vedoucím a trenérům jednotlivých zúčastněných týmů a samozřejmě všem hráčům.