3.3.2017 otevřeno: 2029 x

Gratulace legendám - narozeniny oslavila mistryně světa Dvořáková i legendární pivot Provazník

Český svaz házené se připojuje s gratulacemi legendám naší házené, křídelnici mistryň světa z roku 1957, Věře Dvořákové, a pivotu československé reprezentace, Dukly Praha a rodného Zlína, Jaroslavu Provazníkovi.

V uplynulých dnech oslavily narozeniny dvě význačné osobnosti českého házenkářského hnutí, mistryně světa z roku 1957 Věra Dvořákova a medailista ze světových šampionátů a vítěz PMEZ Jaroslav Provazník. Český svaz házené se přidává mezi gratulanty. „Historie naše sportu je spojena s úspěchy, na které by se nemělo zapomínat, a osobně jsem vždy k osobnostem naší házené choval nesmírnou úctu. Věříme, že se nám podaří pojmout červnový Handball Day v Praze kromě propagace současné házené a některých jeho zajímavých odnoží, jako Wheel-chair handball, také jako důstojnou oslavu úspěšným generacím házenkářek a házenkářů, mezi nimiž, věřím, osobně přivítáme jak paní Dvořákovou, tak pana Provazníka,“ říká prezident ČSH Radek Bendl.

Takto se Věra Dvořákova prosadila přes západoněmeckou obranu na bělehradském MS 1957 (ČSSR – NSR 10:4). Foto: Archiv Věry Dvořákové

Mistryně světa z roku 1957 Věra Dvořáková, která je v házenkářském prostředí známá jako Lóra, patří mezi stále aktivní členy hnutí. Pravidelně sleduje aktuální dění v házené a v letošní sezóně patří mezi osobnosti, které glosují dění v ženské WHIL. K házené se dostala až po zkušenostech s gymnastikou a tancem, a z této průpravy těžila i v házené. Přestože Věra Dvořáková oslavila na konci února své 80. narozeniny, je velice vitální, pravidelně navštěvuje interligové zápasy a cestuje za zápasy reprezentací. V listopadu loňského roku předávala rovněž na Galavečeru ČSH Janě Knedlíkové cenu pro nejlepší házenkářku roku 2016.

Věra Dvořáková předává ocenění Házenkářky roku Janě Knedlíkové (listopad 2016, Cheb). Foto:

V pondělí pak oslavil své 87. narozeniny legendární pivot československé reprezentace a Dukly Praha, zlínský rodák a patriot, Jaroslav Provazník, zvaný Špagát. S házenou začal ve svém rodném Zlíně (Gottwaldově), jeho nejslavnější éra je spojena ale s dresem pražské Dukly (působil v ní i v obdobích, kdy klub nesl jméno ATK a později ÚDA). V ní získal šest mistrovských titulů a v roce 1957, tedy přesně před 60 lety se radoval z vítězství v premiérovém ročníku soutěže evropských mistrů, která se později zapsala pod označením PMEZ a je předchůdkyní dnešní Ligy mistrů. Po návratu do Zlína (Gottwaldova) získal ve svém rodném městě další mistrovský titul. Kariéru zakončil na přelomu šedesátých a sedmdesátých let v dresu Bystřice pod Hostýnem, kterou vedl i jako trenér.

Snímek z dobového tisku zachycující jednu ze 4 branek, které Jaroslav Provazník (č. 2) vsítil v roce 1957 ve finále premiérového ročníku soutěže, jejímž pokračovatelem je Liga mistrů. Dukla v ní slavila triumf třikrát, v letech 1957, 1963 a 1984. Foto: Archiv B. Königa

Gratulujeme!