30.1.2017 otevřeno: 2480 x

ČSH připravil instruktážní video základních činností jednotlivce

Pro všechny zájemce z házenkářského prostředí bude na portále Youtube volně dostupná koncepce rozvoje základních individuálních činností v házené. Za cíl si klade zkvalitnění práce v klubech a na úrovni reprezentací, z čehož v budoucnu může těžit celé naše hnutí.

Český svaz házené připravil pro všechny zájemce nejen z řad trenérů a hráčů instruktážní video věnované individuálním činnostem jednotlivce. „Chtěli jsme postihnout moderní trendy v rozvoji základních činností a přenést je do celé naší házenkářské komunity. Právě v individuálních činnostech a samotných základech za špičkou pokulháváme a je naším cílem pomoci nápravě tohoto stavu. Problémy v základních návycích máme i na úrovni reprezentací,“ říká Karel Nocar, který se na jejím vzniku také podílel, a který dodává: „Nejlepší házenkářské týmy světa jsou nejlepší ne proto, že oproti konkurenci dělají neobvyklé věci, ale že dělají základní věci lépe než ostatní.

Jan Filip na jednom z kempů věnovaným rozvoji individuálních činností mládežnických reprezentantů, kterého se účastnili pod Filipovým vedením hráči a trenéři dorostenecké i juniorské reprezentace (září 2016, Hustopeče).

Další z tvůrců koncepce, reprezentační trenér Jan Filip, k tomu dodává: „Chtěli jsme vytvořit materiál, který najde uplatnění v mužské i ženské kategorii, a který bude napříč hnutím využívaný. Pokud bych jeho smysl chtěl převést na příklad stavby domu, tak chceme pomoci zpevnit a zkvalitnit základy naší házené. Dům také nelze stavět od střechy.“ Video je sestřihem ukázek z modelového tréninku reprezentačního družstva mužů a Final4 Ligy mistrů 2016. „Sledujeme, že i na nejvyšší úrovni u nás máme nedostatky při vytváření správných návyků a v individuálních činnostech. To nás pochopitelně brzdí v naší práci u reprezentačních týmů, kde pak musíme věnovat pozornost právě těmto prvkům,“ říká reprezentační kouč Jan Filip. „Rozhodli jsme se vytvořit materiál, který je doprovázen jak textem, tak mluveným komentářem,“ říká manažer rozvoje ČSH Jiří Tkadlec, další z tvůrců koncepce. „Předpokládáme, že si zájemci v místech, kde video obsahuje textové pasáže, pozastaví. A po přečtení opět pustí. Jedná se o studijní materiál, který si zájemce může opakovaně pouštět a kdykoliv se k zajímavým pasážím vracet,“ doplňuje Jiří Tkadlec. „Máme zájem na tuto základní koncepci v budoucnu navázat specializovanými a opět volně dostupnými materiály cílenými na brankáře, fyzickou přípravu a psychologii v házené. „Ohledně koncepce brankářů a kondiční přípravy začínáme sestavovat základní materiál, vznikají už určité pracovní skupiny. Moderní sport je ale hodně i o mentální přípravě a i tady bychom rádi v budoucnu obdobný materiál připravili,“ říká Karel Nocar.

Video naleznete ZDE