12.4.2016 otevřeno: 1748 x

Kvalifikace o Rio měla opět i českou stopu

Dvojice rozhodčích Horáček – Novotný řídila tradičně s přehledem vyhrocené duely kvalifikačních turnajů o účast na vrcholné sportovní akci letošního roku. Po březnové kvalifikaci žen o víkendu ve Švédsku odpískala dva duely mužského kvalifikačního turnaje, který vystavil stopku pro Rio favorizovaným Španělům.

Kvalifikační systém LOH je skutečně náročný. Přímou účast si kromě pořádající země zajistily jen šampionky a šampioni olympiádě v Riu nejbližších kontinentálních mistrovství a také zlaté celky z MS 2015. O zbylých šest míst v každé kategorii se vždy ve trojicích kvalifikačních turnajů utkali nejlepší nekvalifikované celky celého světa. Tři utkání ve třech dnech, navíc v podání papírově často vyrovnaných soupeřů, přichystaly nejedno překvapení, a tak např. poprvé v historii bude ženský olympijský turnaj v házené bez dánské účasti, ten mužský pak unikl nejtěsnějším možným způsobem Španělsku, přestože to nechybělo v semifinále třech po sobě jdoucích světových i evropských šampionátů (Španělé na těchto šesti akcích získali dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili, domácí mundial v roce 2013 pak dokonce opanovali). „Ten systém kvalifikačního turnaje je skutečně až vražedný a v sobotním i nedělním zápasovém programu je to znát i na emocích. Troufám si z vlastní bohaté zkušenosti říct, že nasazení týmů v těchto turnajích je ještě vyšší než při evropských nebo světových šampionátech, hraje se nadoraz a o vše,“ přibližuje atmosféru duelů olympijské kvalifikace Václav Horáček. Z pohledu rozhodčích pak připomíná motto, které jeho zkušenosti také stvrzují. „V rozhodcovských kruzích se říká, že je snazší pískat zápasy o olympijské medaile než kvalifikaci,“ doplňuje Horáček.

O prestiži a výkonnosti mezinárodní dvojice Horáček - Novotný svědčila např. delegace pro finálový souboj na MS 2015 v Kataru. Foto: www.chf.cz

Zkušená a na mezinárodním poli vysoce uznávaná dvojice českých rozhodčích nebyla delegována pouze na turnaj v mužské kategorii, ale také na ženský turnaj do dánského Aarhusu, kde se očekával velký boj – další doklad jejich mezinárodního respektu. „Pochopitelně nás to potěšilo, na druhou stranu přiznávám, že jsme měli mírné obavy, neboť jsme tři sezóny vrcholné duely v ženské kategorii nerozhodovali,“ připouští Horáček, který zároveň připomíná, že TOP světová házená se skutečně stále více blíží v ženském pojetí mužskému sportu. „Kontaktnost těch duelů, souboje na brankovišti, agresivita i rychlost nejen u Dánska, které tento trend v podstatě začalo razit, ale i u Rumunek nebo Černohorek byly skutečně blízko mužské házené, a tím myslím mužskou házenou na té nejvyšší úrovni,“ vysvětluje Horáček, který s parťákem Novotným rozhodoval celkem čtyři zápasy olympijské kvalifikace – a vždy šlo o přímé souboje o postup! Přestože tak měli tentokrát české národní celky k účasti na LOH hodně daleko, měla kvalifikace díky Horáčkovi s Novotným přeci jen výraznou, a opět pozitivně vnímanou, českou stopu.

Kvalifikace o LOH v Riu 2016
Zápasy řízené dvojicí Horáček - Novotný
kategorie termín místo utkání výsledek
ženy 19. března 2016 Aarhus (DEN) Dánsko - Černá Hora  22:26 (10:13)