<červenec 2024>

28.8.2015 otevřeno: 1866 x

Ve finále historicky prvního Českého-slovenského poháru se utkají Hlohovec a Prešov

Praha 28. srpna 2015 – Slovenský mistr a vicemistr Tatran Prešov a Sporta Hlohovec se utkají v sobotním finále historicky prvního Česko-slovenského poháru v házené mužů. V otvíracím duelu víkendového klání v hale Slavie Praha zvítězil Prešov nad českým vicemistrem FCC Město Lovosice 33:25. Český mistr Talent M.A.T. Plzeň podlehl Sportě Hlohovec 19:23. České celky se v sobotu 29. srpna od 17.30 hodin střetnou o bronz.

Plzeňští prohrávali od čtvrté minuty. „Pustili jsme soupeře hned na začátku utkání do vedení a už jsme si ho nedokázali vzít zpátky. Zápas rozhodly naše technické chyby a to, že jsme se nedokázali dostat do šancí,“ podotkl plzeňský trenér Martin Šetlík, který sledoval už odpolední souboj Lovosic s Prešovem, v němž pozoroval sobotního soupeře. „Lovosice hrály dobře. Tím, že se potkáváme často v extralize, bude příprava na tento zápas o něco snadnější než proti Hlohovci, který jsme příliš neznali,“ doplnil Šetlík.

Jinde viděl příčinu porážky plzeňský pivot Jakub Šindelář: „Zlomila nás naše zbytečná vyloučení. Pokud jsme hráli v šesti, byli jsme vyrovnaným soupeřem. Také jsme dělali zbytečné chyby a za ně pak zaplatili brankami.“

Český vicemistr z Lovosic vzdoroval slovenskému premiantovi do 45. minuty. „Pak se ukázalo, jak široký a dobrý kádr Prešov má. Jsem rád, že jsme vydrželi tak dlouho, ale pak jsme dojeli na kondici a vyčerpání,“ popsal trenér Lovosic Vladimír Šuma a doplnil: „Prešov má všechny posty zdvojené a střídali celé šestky po deseti minutách. Takovému tempu jsme nemohli konkurovat. Přes porážku jsem s výkonem svého týmu spokojený, do té 45. minuty jsme hráli velmi dobře. A pokud to přeneseme i do extraligy, bude to dobré.“

„Výmluvy neexistují. Já mám k dispozici takový kádr, s jakým jsme nastoupili, Prešov jiný. A na konci utkání byli lepší a zaslouženě vyhráli,“ konstatoval vyrovnaným hlasem Vladimír Šuma.

Český reprezentant Jakub Hrstka vstřelil v prvním soutěžním utkání za Tatran na české půdě čtyři góly. „Loni jsme hráli s Tatranem v Zubří přípravu, ale toto byl první skutečně ostrý zápas. Rád se do Čech vracím, protože jsem tady začal svoji kariéru,“ poznamenal po premiéře Hrstka a k zápasu dodal: „Lovosice jsme nepodcenili, přestože příprava nebyla ideální. Po dlouhé cestě jsme nebyli dobře vyspalí. Takže jsme se museli probrat. Točili jsme celé šestky po deseti minutách, tím jsme Lovosice zlomili, protože nemají tak široký kádr.“

Semifinále Česko-slovenského poháru

Talent M.A.T. Plzeň – Sport Hlohovec 19:23 (9:13)

Nejvíce branek: M. Škvařil 4, M. Tonar, Šindelář po 3, Blecha 3/1 – Zaťko 7/5, Holdoš 5, Takáč 3. Rozhodčí: Brunovský, Čanda. Sedmimetrové hody: 1/1 – 5/5. Vyloučení: 8:5.

FCC Město Lovosice – Tatran Prešov 25:33 (15:15)

Nejvíce branek: Motl 9/4, Malý 4, Landa, Bouček, Klimt po 3 – Peskov 6/1, Kopčo 5, Číp 4, Hrstka 4/1. Rozhodčí: Opava, Válek. Sedmimetrové hody: 6/4 – 3/2. Vyloučení: 0:6.

Program Česko-slovenského poháru v házené mužů

Sobota 29. srpna – 17.00 hodin – o třetí místo: FCC Město Lovosice – Sporta Hlohovec/Talent M.A.T. Plzeň, 20.10 hodin - finále: Tatran Prešov – Sporta Hlohovec/Talent M.A.T. Plzeň (přímý přenos ČT sport).

Nejlepší střelec prvního utkání Česko-slovenského poháru Jiří Motl (vpravo) se loučí se soupeři. | Foto: Vít Chalupa

Čeští reprezentanti Jakub Hrstka z Tatranu Prešov (vlevo) a Jiří Motl z FCC Město Lovosice debatují po vzájemném utkání Česko-slovenského poháru v Praze. | Foto: Vít Chalupa