6.5.2015 otevřeno: 2551 x

Děvčata Ivančic a chlapci Karviné vyhráli Žákovské ligy

Vítězi Žákovských ligy sezony 2014-2015 se stali hráčky HK Ivančice a házenkáři Baníku OKD Karviná. Oba vítězné týmy v sezoně ani jednou neprohrály. A stejně jako další medailisté se pojedou podívat na kvalifikační utkání seniorských týmů proti Nizozemsku a Francii. Při nich budou v poločasových přestávkách odměněni přímo na plochách hal v Mostu a v Brně.

Během prvního květnového víkendu proběhlo 6. kolo Žákovské ligy, které rozluštilo tajenku, kdo se stane mistrem České republiky v kategorii starších žáků a žaček.

Od sezóny 2014-2015 došlo ke změně hracího systému Žákovské ligy. Všechna družstva, která se probojovala do hlavní soutěže, měla možnost sehrát šest atraktivních turnajů a utkat se postupně s celou čtyřiadvacítkou soupeřů. Vše vyvrcholilo o prvním květnovém víkendu posledním kolem, kdy družstva bojovala o poslední body do celkové tabulky. Turnaje, které určily definitivní podobu tabulky, se konaly v dívčí kategorii v Plzni, Ostravě, ve Veselí nad Moravou, v Žirovnici a v Otrokovicích. V kategorii chlapců pak v Lounech, Novém Veselí, ve Zruči nad Sázavou, v Litovli a v Uherském Hradišti.

Souboj o třetí místo na turnaji Žákovské ligy objektivem Alexe Wipfa | Foto: Alex Wipf

V dívčí kategorii se odehrál velmi zajímavý turnaj v Plzni, kde se střetly čtyři z pěti nejlepších týmů v tabulce. Družstva HK Ivančice, DHC Plzeň, HC Zlín a TJ Sokol Písek se utkala v přímém souboji o medaile. Zatím co družstvo Ivančic se snažilo udržet svoji neporazitelnost v celém soutěžním ročníku, ostatní zmiňovaná družstva se soustředila nejen na co nejlepší výkon ve vzájemných duelech, ale také koutkem oka sledovala, jak se dařilo družstvu HK Veselí nad Moravou, které pořádalo jeden z turnajů na své půdě. Vzhledem k tomu, že si družstvo Ivančic udrželo svoji celosezónní suverenitu a tým Veselí v závěrečném turnaji také neklopýtl (získal tedy stříbrnou příčku), došlo v Plzni k přímému souboji o 3. místo. V tomto případě o něco šťastnějším družstvem se stal výběr starších žaček DHC Plzeň. Úspěšná družstva pozval Český svaz házené na kvalifikační utkání reprezentačního družstva žen v Mostu 13. června 2015 proti Nizozemsku, kde je také ocení.

Všechny výsledky Žákovské ligy dívek včetně kompletního pořadí naleznete ZDE

Radost z vítězství v důležitém utkání v podání děvčat z Plzně | Foto: Alex Wipf

Také v kategorii chlapců proběhlo o prvním květnovém víkendu pět turnajů šestého kola Žákovské ligy, a scénář závěrečných bojů byl podobný. Na turnaji v Lounech pořadatelské družstvo značně potrápilo silné týmy Karviné, Dukly, Zubří a Centra Haná. Všechna tato družstva měla možnost bojovat o cenné kovy. Musela však čekat, jak se bude dařit týmu Talentu Plzeň na turnaji v Novém Veselí. Družstvo Karviné nakonec neudrželo vítěznou vlnu a ztratilo jeden bod po remíze s týmem pražské Dukly. Ta díky tomu, a také bezchybnosti v dalších utkáních, dosáhla na celkové 3. místo v letošním ročníku Žákovské ligy. Druhé místo udrželo družstvo Talentu Plzeň, protože závěrečný turnaj zvládlo bez ztráty bodu. Loňský obhájce titulu tým Baníku OKD Karviná v této kategorii ukázal svoji kvalitu bez ohledu na systém soutěže, a i přes ztrátu bodu v posledním kole, Žákovskou ligu ovládl. Také mezi žáky pozval Český svaz házené nejúspěšnější týmy na kvalifikačním utkání reprezentačního družstva mužů. A to na „lahůdku“. Češi se utkají 10. června letošního roku v Brně s momentálně nejlepším světovým týmem – Francouzi, kteří jsou úřadujícími olympijskými vítězi, letošními mistry světa z Kataru a loni vyhráli mistrovství Evropy. A v přestávce tohoto duelu převezmou nejlepší mladí házenkáři medaile.

Výsledky Žákovské ligy chlapců včetně kompletního pořadí naleznete ZDE