25.3.2015 otevřeno: 1751 x

RHC DHC Plzeň – Minikempy v plném proudu

Již druhý jarní minikemp pro mladší žákyně proběhl v sobotu 22. března v hale 31. ZŠ Plzeň. Nejednalo se však o akci ojedinělou, ale téměř již tradiční.

Poprvé v únoru 2014 odstartovalo DHC Plzeň s podporou Plzeňského krajského svazu házené nový projekt házenkářských minikempů. Jedná se o tréninkové bloky, které jsou určeny primárně pro kategorii mladšího a staršího žactva. V dívčí kategorii proběhlo v minulé sezóně šest tříhodinových minikempů (tři pro mladší žákyně a tři pro starší žákyně). Jednalo se vždy o tříhodinové tréninky, kterých se účastnilo pokaždé více než 30 děvčat ze všech klubů nejen Plzeňského kraje, ale i z Chebu a Kynžvartu. Hráčky si společně zatrénovaly pod vedením kvalifikovaných trenérů a své zkušenosti jim přišli předat i reprezentanti České republiky (Milan Škvařil, Jakub Škvařil, Leoš Petrovský). Zúčastnily se ale i juniorské reprezentantky Andrea Vlachová nebo Dominika Zachová, nebo trenérka HC Plzeň Libuše Škvařilová.

V letošní sezóně proběhly na podzim tři minikempy pro starší žákyně. Tyto tréninky byly zároveň krajskými srazy pro potřeby výběru talentovaných hráček na Kemp házenkářských nadějí v Nymburce.

Mladší žákyně se po tradičních třech podzimních minikempech sešly v novém roce již dvakrát. Nejprve 28. 2. měly možnost si zatrénovat s český reprezentant Leošem Petrovským (a nejlepší hráčka minikempu si navíc odnesla cennou trofej – dres Leoše Petrovského!).

V sobotu 21. 3. zavítal mezi hráčky bývalý reprezentační trenér Vladimír Haber. Stejně jako na předchozích minikempech se i tentokrát trénovalo na několika stanovištích. Po úvodním rozcvičení pod vedením pana Habera se hráčky rozdělily do čtyř skupinek. Samostatný, specializovaný a téměř hodinový trénink měly brankářky pod vedením Tomáše Křížka a Vlaďky Janků. Ostatní hráčky si pak postupně prošly stanoviště věnované přihrávkám, uvolnění a často opomíjené pádové technice.

Ve druhém kole došlo již na „specializovaná“ stanoviště a všechny aktivity byly zakončovány střelbou na brankářky. Opět zde byla tři stanoviště: obranné činnosti (pod vedením V. Habera), technika střelby (V. Jordanovová) a obratnostní cvičení – překážkové dráhy s uvolněním a střelbou (J. Šmrhová). Poslední hodina kempu patřila již tradičně tréninkové hře. Hráčky byly rozděleny do tří družstev (bez ohledu na klubovou příslušnost). Vždy dvě družstva soupeřila na hřišti a jedno družstvo besedovalo s panem Haberem – nejen o jeho působení v roli trenéra národního týmu, ale především o úspěchu, který zaznamenal jako hráč společně s československým týmem na Olympiádě v Mnichově v roce 1972. Všechny hráčky měly možnost osobně si prohlédnout a vzít do ruky olympijskou medaili.

Na závěr pan Haber pochválil všechny hráčky za tréninkové nasazení a vyhlásil hvězdu minikempu – ta obdržela házenkářský dres, který pan Haber věnoval.  Na příští minikemp, který bude 19. 4., už se všechny hráčky moc těší!

Zvláštní poděkování patří všem trenérům, kteří se do minikempu zapojili!

Autor: Jaroslava Šmrhová