19.9.2014 otevřeno: 2834 x

Jiří Motl se stal patronem házenkářské ligy škol a gymnázií

Český házenkářský reprezentant a hráč A.S.A. Lovosice Jiří Motl se stal patronem nově vznikající Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství. V šesti sportech budou žáci druhého stupně základních škol nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií bojovat o účast v republikovém finále.

Házená se díky diplomatickému snažení dostala společně s atletikou, minifotbalem, florbalem, volejbalem a basketbalem mezi šest sportů s výsostným postavením. Pořadateli seriálu těchto soutěží jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Česká unie sportu.

„Jsem velmi rád, že mohu podpořit tuto dobrou věc a myšlenku. Vést děti ke sportu je nesmírně důležité a já se to ho rád zúčastním. Zvláště v současné době, kdy kluci a holky tráví více času u svých počítačů než na hřišti. Soutěž v šesti sportech v projektu o Pohár ministra školství je podle mne výborným příkladem, jak přivést děti k aktivnímu způsobu života. Navíc je skvělé, že se děti mohou utkat ve více sportech. Všestrannost je totiž velmi důležitá,“ vyznal se házenkářský reprezentant Jiří Motl.

„Jedním z cílů, se kterými jsem nastoupil do čela ministerstva, je prosadit zdravý životní styl našich dětí. K tomu pochopitelně patří pravidelná sportovní aktivita. Proto vznikla myšlenka Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství. Nejde o to, aby z účastníků této ligy vzešly za každou cenu nové sportovní hvězdy. Nejdůležitější je, aby si co nejvíc dětí osvojilo lásku ke sportu, a aby se jim každodenní aktivní pohyb stal přirozenou potřebou,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, jenž převzal nad soutěží záštitu.

Od září letošního roku začalo v šesti sportech připravovat svá školní družstva více než dva tisíce organizátorů. Mladé sportovce čeká v následujících měsících několik důkladných a náročných prověrek. Týmy nejprve absolvují školní kola a ty, které se kvalifikují, se následně představí v okresních kolech. Odtud postoupí nejlepší výběry do krajských kol a na jejich vítěze už poté čeká účast v jednotlivých republikových finále. Ta se odehrají ve všech šesti odvětvích na různých sportovištích po celé České republice.

Šest nejúspěšnějších týmů v jednotlivých celostátních finále obdrží při slavnostním vyhlášení originální poháry, které vyrobily Sklárny Bohemia Poděbrady. Ty osobně předá vítězům ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Z jeho rukou nejúspěšnější sportovci převezmou kromě věcných cen také vstupenky na významné sportovní události daného sportu pořádané v České republice v roce 2015.

„Věřím, že Sportovní liga základních škol se stane významnou a oblíbenou akcí. Spojuje v sobě prvky soutěživosti, sounáležitosti a týmového ducha. Opravdu nám nejde o mimořádné výkony, rekordy a vítězství za každou cenu, ale o to, abychom žákům nabídli atraktivní a smysluplné pohybové aktivity,“ uvádí Václav Lešanovský, prezident Asociace školních sportovních klubů.

„Česká unie sportu vítá veškeré akce a soutěže, které jsou zaměřené na mládežnický sport. Sportovní liga základních škol je jednou z našich priorit a podpoříme ji organizačně, materiálně i metodicky. Jsem přesvědčen, že tento velice zajímavý a přínosný projekt bude žáky i jejich rodiče inspirovat, aby se věnovali sportu i v rámci mimoškolních aktivit,“ říká Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Prestiž Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství posiluje i účast významných sportovních osobností v roli patronů jednotlivých sportů. Kromě házenkáře Jiřího Motla převzali patronát nad sezónou 2014/2015 Adam Sebastian Helcelet, (atletika), David Lafata (minifotbal), Jiří Zídek (basketbal), Jan Jelínek (florbal) a Aleš Holubec (volejbal).

Podrobnosti k soutěži jsou k dispozici na: www.sportovniligazs.cz

Fotogalerie ke startu Sportovní ligy základních škol

Házenkář Jiří Motl (vlevo) při prezentaci Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství. | Foto: Tomáš Mach

Házenkář Jiří Motl na tiskové konferenci ke startu Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství. | Foto: Tomáš Mach