22.6.2014 otevřeno: 5272 x

Výchova talentované mládeže? Lépe a efektivněji

Rada ČSH na konci května schválila plán předložený Exekutivou ČSH a vypracovaný Panelem SCM, který si za cíl klade reformu dosavadního systému výchovy talentované házenkářské mládeže v ČR. Jak reformovaný systém vypadá a kam bude směřovat od 1. ledna 2015?

Jedním z klíčových bodů dalšího vývoje tuzemské házené je otázka dalšího fungování dosavadního systému Sportovních center mládeže a na ní navázané výchovy talentované mládeže, který byl v posledních letech kritizován. S ohledem na důležitost této reformy zřídil na konci minulého roku ČSH tzv. „Panel SCM“, složený z dvou desítek odborníků, zástupců klubů, komisí ČSH a rovněž představitelů současné sítě SCM. „Toto diskusní fórum nemělo a nemá za cíl jen debatovat o problematice Sportovních center mládeže. Obecně má vytvářet odborné zázemí pro rozhodování v podstatě o všech záležitostech, které souvisejí s výchovou mladých házenkářů. Napříč tímto fórem, ale i v regionech, které navštěvuji, se shodujeme v tom, že potřebujeme efektivnější a transparentnější systém. Systém, který má jasná pravidla a je dobře kontrolovatelný. Potřebujeme model, který nás nebude rozdělovat, ale naopak takový, se kterým se budeme všichni identifikovat a do budoucna ho plně podporovat,“ osvětlil důvody vzniku Panelu SCM prezident ČSH Aleš Pospíšil.

Jak fungoval systém SCM v letech 2009-14
podporované kluby (muži) Dukla Praha, Karviná, Jičín, Plzeň, Zubří
podporované kluby (ženy) Slavia Praha, Zlín, Olomouc
klubový trenér 1, placen ČSH  25.000,- Kč / měsíc (ročně 300.000,- Kč)
příspěvek 130.000,- Kč základní příspěvek
  + příspěvěk dle výkonnostní diferenciace

Nad prvními pracovními materiály se Panel SCM sešel v únoru letošního roku v Rytířsku a na základě podnětů této schůzky vznikl dokument, který se stal základem aktuálně odsouhlasené koncepce. „Byl to materiál živý, který jsme si během celého jara se členy Panelu SCM připomínkovali a výsledný tvar odráží dosavadní tuzemské zkušenosti se sportovními centry, ale také inspirace ze zahraničí. Cíl je jediný, mít fungující systém, ve kterém umíme plnohodnotně využít získaných státních dotací na výchovu budoucích reprezentantů a zároveň jsou v něm nastaveny jasné kontrolní mechanismy, a to jak s ohledem na sportovní nebo metodickou úroveň, tak na hospodaření. Celé hnutí se myslím shodne na tom, že dosavadní systém SCM tyto požadavky plně nesplňuje," doplňuje šéf Trenérsko-metodické komise ČSH Michal Barda.

SCM byla v minulých letech financována vázanými prostředky z dotačního Programu II MŠMT, který končí 31. prosince letošní roku a od roku 2015 by měl fungovat dotační program nový. V souvislosti s tím Dojít tak má od 1. ledna příštího roku k reformě systému, který by navíc více zohlednil také regionální hledisko (jak výše ukazuje mapa možného regionálního rozložení budoucích „CENTER“ výchovy talentované mládeže). „Je nutné zdůraznit, že tato mapa, je zatím pouze pracovní. Není jasné, kolik se přesně přihlásí žadatelů a kolik jich splní podmínky udělení statutu. Reálná situace nám napovídá, že by se mohlo jednat o 11-13 klubů. V systému je každopádně připraveno 15 míst a k vyhlášení příslušného výběrového řízení dojde v blízké době,“ upřesňuje Daniel Čurda, jeden z autorů koncepce a šéf mužské reprezentační komise.

Reforma výchovy mladých házenkářsých talentů v ČR se netýká jen ústřední otázky existence a podoby SCM, ale jak ukazuje schéma, také nastavení celého funkčního modelu spolupráce mezi ČSH, kluby, školami a reprezentacemi.

Co budou muset splňovat žadatelé o udělení statutu centra, jehož název by měl od 1. ledna 2015 být Regionální házenkářské centrum (RHC)? Základní podmínkou bude vedle sportovního zázemí (hala, posilovna i regenerace) plné pokrytí mládežnických kategorií, dostatek kvalifikovaných trenérů nebo záruky ohledně financování výchovy žákovských kategorií. Je jisté, že každý klub žádající o udělení RHC bude muset předložit vlastní koncepci rozvoje talentované mládeže a to včetně služeb pro ostatní kluby, hráče a trenéry v regionu. Předpokládá se také sociální a zdravotní zázemí, spolupráce s ubytovacími zařízeními a školami. V současnosti se upravují a specifikují podmínky pro „výběrové řízení“ na získání příslušného statutu pro kluby i pro trenéry. O vyhlášení „výběrového řízení“ budeme informovat na našich webových stránkách i interní komunikací ČSH. Mělo by se tak stát v nejbližších týdnech.

Na co chce sázet nový model* péče o talentovanou mládež?
- na jasně deklarovanou ochotu pracovat v systému rozvoje mládeže ČSH
- že budou nová RHC, jak už název napovídá, plnit roli regionálního garanta a mentora jednotné tréninkové koncepce + budou řídit práci klubů a škol ve svém okolí (regionu, kraji)
- že RHC budou pořádat ukázkové tréninky a semináře, školit trenéry, mapovat hráče a talenty v kraji a zajišťovat jejich soustavný, všestranný a cílený rozvoj směřem k reprezentacím
- na odborné personální zabezpečení kvalifikovanými trenéry. ČSH proto poskytne každému centru dotaci na 2 mládežnické trenéry ve výši až 600.000,- Kč ročně. Klub bude muset zároveň garantovat částku 180.000,- Kč pro jednoho smluvního trenéra žactva (nebo jejich větší počet)
- na silnější řídící a kontrolní činnost ČSH
- na užší spolupráci RHC  s trenéry reprezentací odpovídajících věkových kategorií
- že se budou reprezentační kategorie věkově prolínat a jejich srazy budou platformou pro semináře a diskuze trenérů
- na otevřenost a dostupnost systému, aby ho mohli využívat hráči/hráčky a trenéři/trenérky ze všech klubů, která je podpořena i změnami v soutěžním a přestupním řádu
- že bude omezeno přetížení talentovaných hráčů/hráček.
- na budoucí konfrontaci a výměnu zkušeností se špičkovou házenou v zahraničí (pro hráče i trenéry)

* program podpory talentované mládeže je MŠMT garantován na 2 roky, další pokračování na jednání s MŠMT, maximální počet
center, na který bude možné systém nastavit je 15

Rozcestník RHC
Na co chce sázet nový model péče o talentovanou mládež?
Výběrové řízení na RHC
Otázky a odpovědi