19.6.2014 otevřeno: 1163 x

Program SUPER DNE uzavřel druhou „nadační“ sezónu

Druhá sezóna spolupráce házenkářského hnutí a Nadace pro transplantace kostní dřeně přinesla organizaci věnující se poruchám krvetvorby a léčbě pacientů s těmito poruchami opět částku vyšší než 100.000,- Kč. Házenkářský SUPER DEN také ve znamení pomoci Srbům.

Dvacet dva branek ženského týmu a třiatřicet zásahů mužské reprezentace – dohromady 55 gólů, kterými CZECH HANDBALL TEAM rozhodl o výši daru směřujícímu Nadaci pro transplantace kostní dřeně (dále jen Nadace). V sezóně 2013/14 tak celkově dosáhla částka, kterou reprezentace pro Nadaci vystřílely, výše 45.000,- Kč. Dalších více než 60 tisíc korun přinesla Nadaci spolupráce s extraligovými kluby, které ve vybraných kolech přispívaly za každou vstřelenou branku 50,- Kč.

Spolupráce s Nadací pro transplantace kostní dřeně
(výše darů, sezóna 2013/14)
soutěž počet "nadačních" utkání počet branek výše daru / branka celková výše daru
Extraliga 24 1233 50 Kč 61.650,- Kč
CZECH HANDBALL TEAM ženy 3 80 400 Kč 32.000,- Kč
CZECH HANDBALL TEAM muži 1 33 400 Kč 13.200,- Kč
CELKEM 28 1346 x 106.850,- Kč

Součástí spolupráce házenkářského hnutí a Nadace pro transplantace kostní dřeně je i propagace dárcovské SMS.

Podpora, kterou ČSH a extraligové kluby věnovaly Nadaci, ale nebyla pouze materiální, ale také propagační. Za rozšiřování povědomí o Nadaci byl ČSH oceněn na výročním nadačním večeru v Obecním domu v Praze. „My házenkáři jsme tvrdí sportovci, na hřišti bojujeme o branky a body. Moc si vážím toho, že společně s vámi můžeme bojovat o hodnoty mnohem vyšší, pomáhat v zápase o lidské životy,“ řekl při té příležitosti prezident ČSH Aleš Pospíšil.

Ocenění za dosavadní spolupráci házenkářského hnutí a Nadace pro transplantace kostní dřeně převzal v dubnu prezident
ČSH Aleš Pospíšil.
Vedle Samuela Vokurky, předsedy správní rady Nadace (uprostřed), byl mezi předávajícími
také Hynek Sladký, jehož pohnutý životní osud stál na počátku vzájemné spolupráce.

Spoluprací s Nadací ale mimosportovní rámec SUPER DNE házené nekončil. Český svaz házené využil příležitosti vzájemného měření se Srby a rozhodl se pomoci zemi postižené nedávnými ničivými povodněmi. „Z výtěžku ze vstupného jsme ve prospěch srbské federace vyčlenili částku 2.000 Euro, což odpovídá o něco více než 10 % ze vstupného. Podporovateli se tak nepřímo stali všichni fantastičtí diváci, kteří v sobotu do Brna zamířili. S ohledem na skutečně drtivý dopad povodní v části Srbska je to částka malá, ale věřím, že to není pouze symbolický dar,“ doplnil generální sekretář ČSH Radek Bendl.

Generální sekretář srbské házenkářské federace Božidar Djurkovič se svým českým protějškem Radkem Bendlem
záhy po předání šeku na 2.000 € v rámci SUPER DNE házené. Foto: A. Wipf.