16.6.2014 otevřeno: 2413 x

European Masters s českými vítězi!

Maďarskou nadvládu nad veteránským evropským šampionátem v Praze narušili v nejprestižnější kategorii M+35 čeští házenkáři. Zlato získal tým okolo gólmana Radka Musila. České ženské týmy si pak připsaly dvě stříbra!

Od pátku do neděle se ve čtyřech pražských halách utkalo v pěti kategoriích osmapadesát týmů z patnácti zemí o cenné kovy na European Masters, oficiálním mistrovství Evropy veteránských házenkářů. České barvy hájilo devět celků a házenkáři a házenkáři vybojovali celkem tři cenné kovy! O dva z nich se postaraly ženské výběry pod hlavičkou Astry Praha, ten nejcennější pak v „nejmladší“ mužské kategorii Praha Team. Turnaji dominovaly maďarské celky , které získaly šest cenných kovů. Na druhém místě v pomyslné tabulce národů by skončila Česká republika!

European Masters se hrálo ve čtveřici pražských hal, finálové zápasy hostila včera hala Slavie Praha v Edenu.

Ženy

Házenkářky soupeřily ve dvou věkových kategoriích. Mezi hráčkami nad 33 let se utkalo celkem pět týmů, z toho dva byly české a Slavia Praha nakonec vybojovala stříbrné medaile, když se ze zlata radoval maďarský Smile Handball Team. Astra Praha zůstala jen krůček pod stupni vítězů a brankářka Slavie Markéta Exnerová si odnesla individuální trofej pro nejlepší gólmanku. V kategorii hráček nad 43 let se ocenění pro nejlepší hráčku dočkala Ludmila Kopřivová z pražské Astry, která byla jediným českým zástupcem. Jako vítěz základní skupiny se představila Astra ve finále, v němž ale podlehla Angyaloku Budapešt.

European Masters 2014 - výsledky, ženy
  W +33 W +43
počet týmů 5 9
počet států 3 5
českých týmů 2 1
1. místo Smile Handball Team (HUN) Angyalok Budapešť (HUN)
2. místo Slavia Praha Astra Praha
3. místo Angyalok Budapešť (HUN) Viktoria (HUN)
nejlepší hráčka Pádár (Smile Handball, HUN) Ludmila Kopřivová (Astra Praha)
nejlepší brankářka Markéta Exnerová (Slavia Praha) Andrea Farkas (Angaylok, HUN)

Hráčky Slavie děkují divákům za podporu při European Open 2014, kterév kategorii W +33 zakončily na druhém místě.

Muži

Házenkáři byli rozděleni do tří kategorií a celkem v nich české barvy hájilo šest týmů. V kategorii nad 50 let jsme neměli týmového zástupce a z výhry se, překvapivě, radovali maďarští Budapest Old Boys, kteří ve finále zdolali ukrajinskou Oděsu. Největším počtem týmů byla obsazena kategorie M+45, v níž se představilo osmnáct týmů, z toho dva české (Brno a Slavia Praha). Pražský tým skončil na konečné třinácté příčce, Jihomoravané skončili osmí. Větší radost pak pořadatelské zemi přinesla nejprestižnější kategorie mužů nad 35 let, ve které české barvy hájily Slavia Praha, Brno, HKKH Haná a Praha Team.  Vrcholem turnaje byl finálový souboj mezi favorizovaným ukrajinským HC Medve a Praha teamem, ve které se představili např. Martinové Kovář a Půta, Danové Čurda s Michajlíkem, bratři Farářové nebo Karel Stůj. Základem úspěchu byly výkony gólmana Radka Musila, který na tuzemské scéně sbíral úspěchy v dresu Dukly Praha, Allrisku a Frýdku-Místku, aby v posledních deseti letech působil v německých xoutěžích, včetně 1. bundesligy (Melsungen). Finálový zápas tým Prahy ovládl přesvědčivě 20:12 a pořadatelské zemi tak zajistil v posledním střenutí nejcennější kov. Radek Musil byl vyhlášen nejlepším gólmanem dané kategorie a uznání se dostalo ze strany EHF také házenkářům pražské Slavie, kteří celý tunaj uspořádali.

Daniel Michajlík (3), Stanislav Farář (13) a Karel Stůj (8) zastavují na brankovišti útočnou snahu obhájců
zlata v nejprestižnější kategorie European masters. Za první poločas (20 min) povolila obrana
Praha Teamu ukrajinským favoritům pouhé čtyři zásahy...

European Masters 2014 - výsledky, muži
  M +35 M +45 M +50
počet týmů 15 18 11
počet států 8 12 8
českých týmů 4 2 x
1. místo  Praha Team  Budapešť Old Boys (HUN) Budapešť Old Boys (HUN)
2. místo  HC Medve (UKR)  Russia (RUS) Oděsa (UKR)
3. místo  Russia (RUS)  HC Viimsi (EST)  Silesia Polska (POL)
nejlepší hráč Sergej Tvršenko (Medve, UKR) Valeryi Gopin (Russia, RUS) Oleg Dyakov (Oděsa, UKR)
nejlepší brankář Radek Musil (Praha Team) Tamas Zsembery (Budapest Old Boys, HUN) András Rev  (Budapest Old Boys, HUN)

Finálový duel kategorie M+35, který byl zlatou českou tečkou za European masters 2014 můžete sledovat ZDE

...také díky spolehlivému Radku Musilovi v brance.