27.12.2013 otevřeno: 2481 x

Čest jejich památce!

V posledních týdnech roku 2013 nás opustilo hned několik obětavých organizačních pracovníků z řad házené, ať už na klubové, krajské nebo celorepublikové úrovni. Čest jejich památce!

Kalendářní rok 2013 nezačal nikterak radostně, když po dlouhém boji vážné nemoci podlehla jedna z největších legend československé a české házené Jiří Vícha. Někdejší brankář československé reprezentace a Dukly Praha, trenér olympijských medailistů z Mnichova (i pražského armádního celku při jeho tažení PMEZ v roce 1984) se tak už nedočkal ocenění z rukou prezidenta republiky, které „in memoriam“ převzala 28. října na Pražském hradě jeho dcera Marcela. Konec tohoto kalendářního roku pak přinesl hned několik obdobně neradostných zpráv.

Ve čtvrtek 21. listopadu zemřel ve věku osmdesáti let Zdeněk Doležal, jeden z prvních propagátorů házené v aktuálně mistrovském městě Jičíně. Po skončení hráčské kariéry byl Doležal na východě Čech dlouholetým úspěšným trenérem a v letech také 1993 – 1997 prezidentem klubu. Do posledních sil byl aktivním funkcionářem, pravidelně navštěvoval zápasy všech věkových kategorií a radoval se z každého vítězství.

Jen o týden později, v noci na 30. listopadu 2013 zemřel Petr Sedláček, pro změnu výrazná postava házenkářského hnutí na jihu Čech. Bývalý trenér a potom dlouholetý házenkářský funkcionář stál dlouhá léta v čele nejvyššího krajského házenkářského orgánu jako jeho předseda. Zároveň byl i členem Rady Českého svazu házené. Svoji funkci předsedy Jihočeského oblastního svazu házené předal na krajské konferenci v březnu 2010, i poté zůstal činný v krajské organizaci ČSTV (ČUS).

Těšně před vánočními svátky nás pak opustil další člen Rady ČSH, a na krajské úrovni nesmírně pracovitý činovník, Oldřich Bína. Bývalý hráč, trenér i rozhodčí byl od roku 1998 předsedou oddílu házené TJ Jiskra Havlíčkův Brod a působil také v krajských složkách. Oldřich Bína byl do své náhle smrti dne 21. prosince 2013 předsedou Krajského házenkářského svazu Vysočina a poslední rozloučení s ním proběhne v Havlíčkově Brodě zítra od 11.00 hod.

Čest jejich památce!