25.6.2013 otevřeno: 2920 x

Kdo vybojuje olympijské zlato?

Už pošesté zažívají mladí sportovci olympijskou atmosféru. Slavnostní ceremoniály, olympijský oheň, napínavé sportovní soutěže a blyštivé medaile. Vše jak má být. Letní olympiáda dětí a mládeže je v plném proudu. Letos ve Zlínském kraji.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň, dorostenců a dorostenek, kadetů a kadetek. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky. Soutěž házenkářů tak v letošním roce organizuje Zlínský krajský svaz házené.

O nejcennější medaile soutěží krajské házenkářské výběry v halách ve Zlíně a v Otrokovicích. Starší žáci a žákyně, tedy mladí házenkáři ročníku 1998 a mladší už mají za sebou souboje v základních skupinách. „V kategorii chlapců se házenkářské soutěže účastní celkem třináct družstev ze čtrnácti, chybí jen Karlovarský kraj. Dívčích družstev je jedenáct, házenkářskou delegaci nevyslal Středočeský, Královehradecký a Liberecký kraj. Celkem se tedy házenkářského turnaje účastní téměř tři sta čtyřicet dětí! To je podle mě skvělé. Jistě, je to o prioritách, které má pořádající kraj, tentokrát tedy kraj Zlínský, ale řada sportů, třeba volejbal nebo basketbal, které jsou nám nejbližší, mají třeba jen jednu kategorii, buď chlapce, nebo dívky. V tomto má tedy házená výjimečné postavení,“ pochvaluje si ředitel házenkářského turnaje David Divoka.

Momentka z dívčího turnaje. Holky se nešetří! Vždyť se hraje o olympijské kovy!

Foto oficiální facebookový profil LODM 2013

Dívky už mají za sebou zápasy základních skupin a ve středu si mezi sebou rozdělí medaile. Chlapci si cenné kovy podělí ve čtvrtek. „Zítřejší semifinále se odehraje ve složení Zlínský kraj proti Jihomoravskému, Plzeňský kraj se poměří s Moravskoslezským. Samozřejmě nás proto těší, že mají holky z našeho kraje našlápnuto k dobrému výsledku. V kategorii chlapců září Vysočina. Ta se jeví jako adept na vítězství, druhá skupina je mnohem vyrovnanější,“ shrnul dosavadní výsledky Divoka.

Foto oficiální facebookový profil LODM 2013

Více než tři stovky mladých házenkářů se na tento vrchol sezóny dlouhodobě připravovaly. „V různých krajích probíhala příprava na olympiádu různě. Například u nás ve Zlínském kraji jsme nominovali krajské trenéry, kteří oslovili kluby a pozvali některé hráče na přípravný kemp. Sítem pak prošla konečná čtrnáctka, která se pak společně od podzimu připravovala. Například výběr Hlavního města Prahy byl dokonce na turnaji v Rakousku. Takže příprava byla opravdu důkladná!“ popisuje Divoka.

Foto oficiální facebookový profil LODM 2013

Kromě sportovních soutěží jsou pravidelně součástí ODM rovněž umělecké či vědomostní disciplíny, například výtvarná nebo fotografická soutěž. Především se ale setkávají sportovci z různých sportovních odvětví. „Snažili jsme se rozpis přizpůsobit tak, aby každá skupina odehrála třeba všechny své zápasy dne během dopoledne a měla pak volné odpoledne na jiné aktivity nebo naopak a ukázalo se to jako správná cesta. Týmy dokonce přejíždějí mezi Zlínem a Otrokovicemi, aby holky třeba viděly hrát kluky a opačně. Na házenou se chodí dívat i mnoho výprav z jiných sportů a další děti tak poznávají krásu naší hry,“ podotýká Divoka.

Foto oficiální facebookový profil LODM 2013

Organizátoři přiznávají, že organizace takové akce není jednoduchá, ovšem zatím se jim vše daří podle představ. „Jistě, objevily se nějaké komplikace. Třeba ve sportovní hale ve škole, kde se hraje chlapecký turnaj, speciálně kvůli olympiádě pořídili časomíru. Včera ale celý den nefungovala. Dnes se tři hodiny opravovala a snad už bude vše v pořádku. To je ale zatím snad jediná vada na kráse tohoto turnaje,“ uzavřel Divoka.

Zahájení jako na dospělácké olympiádě!

Foto Jaroslav Kolísek

Výsledky a další informace k turnaji zde.