<březen 2024>

17.6.2013 otevřeno: 2784 x

CZECH HANDBALL MADE 2012

Ceny CZECH HANDBALL MADE, udělované za přínos házenkářskému hnutí, ale také za lidsky obdivuhodné činy, získaly za uplynulý rok Jan Bašný, organizátoři turnaje O štít města Chebu a v neposlední řadě osobnosti, které napomohly spolupráci házenkářského hnutí a Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Laureáty ocenění CZECH HANDBALL MADE navrhovala veřejnost, z jejíž podnětů pak držitele ocenění vybírala Exekutiva ČSH. Ocenění se dočkal trenér české reprezentace házenkářek, Jan Bašný, organizátoři turnaje O štít města Chebu, a také Ing. Hynek Sladký, společně s házenkáři extraligového Zubří a interligového Veselí nad Moravou. V letošním roce došlo ke korekci v názvu ocenění v jednotlivých kategorií (otázka vlastnický práv na označení Osbonost roku a pod.) a sešlo se především více návrhů,  než to mu bylo v letech minulých - děkujeme za Váš zájem o tuto anketu!

Házenkářská osobnost roku

Házenkářskou osobností uplynulého roku se stal současný kouč českého národního týmu házenkářek a mužského týmu korsického Ajjacia, Jan Bašný. Zkušený trenér pochází z házenkářské rodiny. Jeho otec stejného jména dovedl zlínské házenkářky k mistrovskému titulu a Jan Bašný mladší vyrůstal také v tehdejším Gottwaldově. S přechodem na pražskou FTVS přesídlil do Edenu na Slavii Praha, s níž hrál druhou nejvyšší soutěž, po ukončení studií strávil základní vojenskou službu ve VTJ Písek.

Po roce 1990 zamířil do francouzského Ajjacia, se kterým jako hrající trenér zažil postup z páté ligy až do nejvyšší soutěže, také za pomoci českých legionářů typu Josefa Kučerky nebo Jiřího Vítka. V 1. francouzské lize zaznamenal i dva hráčské starty. Již pouze jako trenér přesídlil do Istres, kde se opět setkal také s Jiřím Vítkem, a kde pod jeho vedením první zahraniční angažmá strávil i brankář Petr Štochl. Následně přešel do úspěšného francouzského klubu Bessancon, kde poprvé vedl ženský tým. Po této zkušenosti se vrátil do korsického Ajjacia, kde opět pomohl mužskému týmu k vzestupu z páté do třetí ligy. Od roku 2010 vede ženský národní tým České republiky, v němž dozrává generace hráček, která dosahuje stále lepších výsledků na mezinárodní scéně. V loňském roce se české reprezentantky po osmi letech prosadily na některou z vrcholných akcí, EURO 2012. Na šampionátu zanechaly velice pozitivní dojem a překvapily postupem ze základní skupiny. Sezónu zakončily úspěšnou kvalifikací o letošní světový šampionát, kam se česká ženská házená probojovala po deseti letech.

Házenkářská akce roku

Ocenění Házenkářské akce roku se dočkala organizátorský tým turnaje O štít města Chebu, v čele s panem Františkem Vondráškem. Díky obětavé práci chebských organizátorů je už čtyřicet let, resp. přesněji od roku 1974 západočeské město tradičním místem mezinárodní konfrontace české ženské házené. Turnaj O štít města Chebu se stále drží na házenkářské mapě a v letošním roce proběhl již jeho jubilejní 40. ročník! Ten se českým házenkářkám vyhrát nepodařilo a obsadily za vítězným Rakouskem druhou příčku - posledním triumfem českých barev tak zůstává ten z roku 2010.

Společné foto oceněných osobností na Galavečeru házené. Foto: A. Wipf.

Házenkářský čin roku

Společné ocenění CZECH HANDBALL MADE za rozvoj spolupráce házenkářského hnutí s Nadací pro transplantaci kostní dřeně převezali v sobotu večer v Brně Ing. Hynek Sladký a zástupci extraligového Zubří i interligového Veselí nad Moravou (konkrétně masér zuberského klubu, Petr Kocurek a v uplynulé sezóně největší opora Panenek, Helena Štěrbová). Ing. Hynek Sladký stál na počátku spolupráce Českého svazu házené a Nadace pro transplantaci kostní dřeně, ke které ho inspiroval vlastní příběh boje s vážným onemocněním. Na podnět Ing. Sladkého byla v létě loňského roku zahájena jednání házenkářského svazu a Nadace a oba subjekty se staly záhy partnery. Spolupráci podpořily jednomyslně extraligové, a v závěru sezóny také české interligové, týmy, které z vybraných kol v příslušné sezóně odváděly na konto Nadace finanční dar odpovídající počtu vstřelených branek. V rámci házenkářského galavečera v Brně tak mohl zástupce Nadace doc. MUDr. Samuel Vokurka přijmout z rukou Ing. Jaroslava Chvalného symbolický šek na částku 109.900,- Kč - přesně tolik zdravotnicko humanitární organizaci přinesly házenkářské branky v sezóně 2012/13. Naposledy k  této čstce v sobotu odpoledne přispěli třiceti vstřelenými góly hráči české reprezentace, po jejichž výkonu ČSH Nadaci zašle posledních 12.000,- Kč z výše zmíněné více než stotisícové sumy.

Házenkáři ze Zubří společně s hráčkami interligového Veselí nad Moravou navíc vstoupili díky aktivitě maséra zuberského klubu Petra Kocurka do Registru dárců kostní dřeně, který spravuje právě Nadace. Jejich čin, málo obvyklý mezi sportovci vrcholové úrovně, by se mohl stát inspirací pro další rozvoj spolupráce Nadace pro transplantace kostní dřeně a házenkářského hnutí.

Reportáž o vstupu házenkářů Zubří  a házenkářek Veselí nad Moravou do
Registru dárců kostní dřeně naleznete ZDE