6.2.2013 otevřeno: 1654 x

Házená pomáhala nejen o víkendu

Víkendové „nadační“ kolo Tipgames extraligy ještě podpořily vlastní iniciativou kluby HC Gumárny Zubří a HC Britterm Veselí nad Moravou, jejichž hráči a hráčky se hromadně zapsali do registru dárců kostní dřeně.

Uplynulý víkend byl opět spojen se spoluprací Českého svazu házené a Nadace pro transplantaci kostní dřeně, kterou odstartoval duel kvalifikace o EURO 2014 proti Izraelu a následné 9. kolo tuzemské nejvyšší soutěže mužů. Stejně jako v rámci 9. kola TGE 2012/13 kluby i v kole šestnáctém vystřílely nadaci více než 14.000,- Kč. Nejvíce se tentokrát na částce podíleli hráči Plzně, kteří Kopřivnici nastříleli 38 branek.

Nadaci pro transplantaci kostní dřeně můžete podpořit i Vy! Stačí zaslat DMS...

Nová spolupráce už navíc inspirovala některé kluby k vlastní iniciativě. K zápisu do registru dárců kostní dřeně tak tento týden došlo v případě házenkářů Zubří, ke kterým se připojily i interligové házenkářky Veselí nad Moravou, kteří společně již od léta spřádali plány angažovat se v některém ze společensky přínosných projektů. Mezi dárkyněmi tak nechyběly Lenka Fleková, české reprezentantky Helena Štěrbová a Kristýna Salčáková, přítomen byl ale také Miroslav Jurka, který za svými bývalými spoluhráči přijel ze slovenského Hlohovce (ze Zubří odešel až po dohodnutí této akce a nechtěl ji propásnout). Odběry absolvovala více než třicítka házenkářů a házenkářek včera v Baťově nemocnice ve Zlíně, konkrétně na jejím Hematologicko-transfuzním oddělení, vedeném primářkou MUDr. Yvettou Stavařovou.

Videoreportáž České televize z této akce, včetně rozhovoru s hráči a hráčkami nebo Petrem Kocurkem, který jako masér Zubří celou akci koordinoval, naleznete ZDE.

Hráči Zubří a Veselské Panenky na transfúzním oddělení Baťovi nemocnice. Foto: Jana Zavadilová, Deníky VLP.

Další akcí v rámci podpory házenkářského hnutí pro zmíněnou nadaci bude 22. kolo TGE 2012/13, které proběhne v polovině března tohoto roku. Následovat bude ještě jedno z nadstavbových extraligových kol a kvalifikační duely mužů o EURO 2014 (s Německem a Černou Horou) a žen o MS 2013 (s Islandem).

Kdy bude ještě házená v sezóně 2012/13 pomáhat?
termín akce dar
16.-17. března 2013 22. kolo Tipgames extraligy  50 Kč za každý vstřelený gól
4. dubna 2013 CZE – GER, muži (kval. o EURO 2014)  400 Kč za každý český gól
?. května 2013  ?. nadstavbové kolo Tipgames extraligy  50 Kč za každý vstřelený gól
8. června 2013  CZE – ISL, ženy (kval. o MS 2013) 400 Kč za každý český gól
15. června 2013 CZE – MNE, muži (kval. o EURO 2014) 400 Kč za každý český gól

Více se o nadační spolupráci dočtete rovněž v novém čísle časopisu Handball Plus, které vznikalo v uplynulých týdnech.